EU försöker täppa till på Medelhavet

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-02-03

Ökat samarbete med Libyens darriga regering ska förhindra nya flyktingkatastrofer på Medelhavet.

EU får ändå tung kritik för att samarbetet kan leda till att migranter och flyktingar hålls i "omänskliga förhållanden" i det krigshärjade landet.

– Vi måste sätta stopp för de här skrupelfria människosmugglarna som skickar ut folk i fullständigt värdelösa farkoster mot en säker död. Nu påbörjas ett arbete tillsammans med Libyen, exempelvis för att stärka deras kustbevakning, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter fredagens extrainsatta EU-toppmöte i Valletta.

– Det är ett bra resultat. Vi ska bryta människosmugglingen och vi ska rädda liv här på Medelhavet, säger Löfven sedan EU-ledarna antagit en gemensam deklaration från mötet.

Där utlovas stöd för en rad förslag från EU-kommissionen om att bland annat lägga ökade resurser på utbildning och träning av libyska kustbevakare.

Tung kritik

Alla är dock inte nöjda. Människorättsgrupper och FN-organ oroas över att stödet ska leda till att det i praktiken skapas en sorts EU-betalda läger i Libyen.

– Libyen är inte ett säkert ställe. Det går inte på något sätt att kalla det här för en human inställning till migration, säger Arjan Hehenkamp från Läkare utan gränser till Reuters.

– Att driva läger i Libyen innebär att man håller migranter i omänskliga förhållanden och utsätter dem för ytterligare risk, säger Carlotta Sami, taleskvinna för UNHCR till samma nyhetsbyrå.

Internationell rätt?

Stefan Löfven betonar ändå att EU-ledarna varit noggranna med att stödet ska riktas till just UNHCR och Internationella flyktingorganisationen IOM.

– Det är viktigt när vi gör det här att vi har ett nära samarbete med UNHCR och IOM och det har vi också pratat om. Alla lösningar ska naturligtvis göras i enlighet med internationell rätt, säger Löfven.

Samtidigt råder många frågetecken kring hur det går att samarbeta med en regering som inte har kontroll över hela sitt territorium.

– Vi vet att alla överenskommelser kan kritiseras. Vi vet att Libyen är i en väldigt speciell situation och att regeringen står inför många utmaningar. Men det är inte en anledning för att inte göra någonting, säger ändå mötesvärden Joseph Muscat, premiärminister på Malta, på sin presskonferens.

Trump och brexit

Flyktingsituationen var vad ledarna ägnade förmiddagen åt. Till lunch väntade sedan en rejäl diskussion om framför allt USA:s nya ledning och de beslut och uttalanden som kommit från Donald Trump och Co. under de senaste veckorna.

Budskapet från EU är ändå att fortsatt samarbete är nödvändigt.

– Vi hade en väldigt öppen diskussion. Men det var ändå ingen känsla av anti-amerikanism, berättar Muscat.

– Det var en känsla av att vi behöver engagera oss med USA men också att vi behöver visa att vi inte tänker hålla tyst när det kommer till vissa principer, säger den maltesiska premiärministern.

Efter Trump-diskussionen satte sig sedan EU-ledarna återigen vid mötesbordet – nu utan Storbritanniens premiärminister Theresa May – för att avsluta kvällen med en diskussion om framtiden efter britternas utträde.

Följ ämnen i artikeln