Runt 200 gripna i massprotester i Belarus

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-27

Tiotusentals människor protesterar mot president Aleksandr Lukasjenko för sjunde söndagen i rad. Bilder och videoklipp visar hur maskförsedda poliser drar iväg enskilda demonstranter. Regimen själv uppger att omkring 200 personer har gripits under dagen.

Demonstrationerna pågår i flera städer, och i landets näst största stad Gomel uppges polis ha använt tårgas och distraktionsgranater för att skingra demonstrationen. Uppgiften om granater förnekas av len talesperson för landets inrikesdepartement som säger att polismakten använder "upploppshindrande" utrustning.

Protesterna mot president Aleksandr Lukasjenko har pågått sedan det kritiserade valet den 9 augusti. I huvudstad Minsk har tiotusentals demonstranter samlats under dagen för att protestera mot att Lukasjenko i hemlighet svors in som president i onsdags.

Den oannonserade ceremonin väckte stark kritik från EU, Storbritannien och Frankrike. I en intervju med tidningen le Journal du Dimanche säger Frankrikes president Emmanuel Macron att den belarusiska administrationen inte kan acceptera "demokratins logik."

– Det är uppenbart att han måste avgå, säger Macron.

Lukasjenko har ännu inte visat några tecken på att vilja avgå, och har hittills kunnat förlita sig på politiskt stöd från Ryssland.