Greta Thunberg efter mötet med Löfven: Han har en otrolig möjlighet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klimataktivisten Greta Thunberg har tillsammans med andra aktivister träffat statsminister Stefan Löfven (S) för ett möte om klimatet.

Tillsammans kräver de akuta politiska åtgärder för att möta klimatkrisen.

– Vi är helt ovetande och befinner oss i en existentiell kris, säger Greta Thunberg.

Under mötet med Stefan Löfven har de fyra Fridays For Future-aktivisterna, bland dem Greta Thunberg, tagit upp Sveriges klimatåtgärder både på hemmaplan och internationellt, inför COP26-klimatmötet i Glasgow som äger rum i november.

Rörelsen framförde sina krav på akuta politiska åtgärder för att möta klimatkrisen.

Senast i november ska länderna presentera sina uppdaterade klimatmål för att minska utsläppen i linje med målen i Parisavtalet. Det vill säga, målet att begränsa den globala temperaturökningen till under två grader, och att sträva efter att komma ner till 1,5 grader.

Greta Thunberg under presskonferensen efter mötet.
Greta Thunberg under presskonferensen efter mötet.

”Befinner oss i existentiell kris”

Greta Thunberg är kritisk och menar att det är samma diskussion varje gång.

– Vi befinner oss i en total förnekelse, krisen i sikte är absolut noll och då pratar jag inte bara om makthavare, utan framförallt att vi som befolkning inte har blivit medvetna om krisens omfattning. Vi är helt ovetande och befinner oss i en existentiell kris, säger Greta Thunberg.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Klimataktivisten hade möte med Stefan Löfven.

Greta Thunberg säger att makthavarna har gett upp . När Aftonbladet frågar vad Löfven svarar på kritiken och vad han säger om att uppfylla målen svarar klimataktivisten följande:

– Vad man säger är ofta inte exakt samma som ens agerande, men självklart säger han att han vill göra rätt. De står på vår sida och självklart stämmer det säkert till en viss grad, men det gäller också att man agerar utifrån de orden och att man inte bara säger någonting, säger Greta Thunberg.

Foto: AP
Greta Thunberg säger att vi är i ”total förnekelse” kring klimatet.

”Alla skyller på varandra”

Greta Thunberg menar att det krävs en kraftsamling från olika håll.

– De kan inte göra väldigt mycket mer än vad de gör utan att det kommer press utifrån, bland annat från media och från civilsamhället. Vi befinner oss i ett slags hamsterhjul där alla skyller på varandra och någon måste självklart bryta det, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Han (Stefan Löfven) har en otrolig möjlighet. Politiker i allmänhet och politiker i synnerhet har möjlighet – och har en sån otrolig makt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN