Tropisk storm för Johnson – resa granskas

TT-AFP

Publicerad 2021-05-10

Premiärminister Boris Johnson och hans flickvän.

De politiska blåsvädren kring Boris Johnson tilltar. Nu skärps granskningen av den brittiske premiärministerns semesterresa till privatägda ön Mustique i Västindien.

Det brittiska parlamentets etikutskott undersöker omständigheterna kring resan som premiärminister Johnson och hans flickvän gjort till den karibiska ön Mustique julen 2019.

Kathryn Stone, som är kommissionens oberoende ombudsman, vill granska resesumman 15 000 pund – 175 000 kronor – som Konservativa partiets ledare Johnson säger sig ha fått av affärsmannen David Ross.

Ross, vars förmögenhet bland annat kommer från grundandet av kedjan Carphone Warehouse, förnekade initialt att han stått för kostnaden för resan till den privatägda ön, men sade sedan att det var en "naturaförmån".

Premiärministern har även andra mygelanklagelser emot sig. Bland dem finns en renovering av lägenheten på Downing Street på omkring 2,4 miljoner kronor. Valkommissionen vill veta var pengarna kom från.

Om granskningsombudsmannen finner att allvarliga fel har begåtts kan hon be parlamentets etikutskott att besluta om straff. Dessa kan bestå i alltifrån att be om ursäkt till ytterligheten att bli utkastad ur parlamentet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Johnsons kansli på 10 Downing Street har tidigare sagt att samtliga krav på öppenhet har följts.