Misstänks ha styrt från Spanien – skyller på ”Mister K”

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-06

Den 32-årige mannen pekas ut som ledaren som styrt Vårbynätverket med järnhand från sin bostad i Spanien.

Själv nekar han till brott och hävdar att en ”Mister K” är den som ligger bakom brottsplanerna.

Åklagaren radade dock upp flera bevis under rättegången som i dag startade.

Det är en stor apparat att hålla en rättegång mot 30 åtalade. Fram till midsommar beräknas rättegången hålla på och den omgärdas av stor säkerhet, dels på grund av att de åtalade personerna misstänks ha stort våldskapital, och dels på grund av den pågående pandemin.

När rättegången inleddes i Stockholms tingsrätts säkerhetssal på tisdagen var det 16 av de 30 åtalade som närvarade, de 16 som åklagaren menar alla har ingått i det kriminella Vårbynätverket och som de första åtalspunkterna omfattar. Vårbynätverket beskrivs som ett kriminellt nätverk som främst livnärt sig på droghandel och som enligt åtalet haft en stor tillgång till många tunga vapen.

– Man brukar inte få tag i både de som planerar brotten och de som utför dem och det är intressant, sa kammaråklagare Anna Stråth i rättssalen om att så många från hela näringskedjan i ett gäng kunnat gripas.

”Har beskrivit detaljerat vad de planerar”

När den franska polisen lyckades hacka krypteringsverktyget Encrochat kunde plötsligt bland annat svensk polis följa i realtid när brott planerades.

– De kriminella har känt sig fullständigt trygga när de kommunicerat på Encrochat och har därför beskrivit detaljerat vad de planerar, säger Anna Stråth som menar att detta gett en unik inblick som kanske inte kommer att dyka upp igen, då kriminella nu vet om att deras verktyg kan hackas.

Åtalspunkterna innefattar brott som begåtts under en två månader lång period och på den korta tidsperioden har man hunnit med sprängningar, mordplaner, våldsbrott och människorov.

– De är oerhört brottsaktiva. För att tjäna pengar och få makt kan man göra nästan vad som helst, säger Anna Stråth.

32-åring i Spanien pekas ut

Genom att följa de åtalades chattar har polis och åklagare fått en tydlig bild av hur de anser att det kriminella nätverket har varit uppbyggt och åklagarna beskriver det som ovanligt disciplinerat och välorganiserat.

I toppen har en 32-årig man boende i Spanien befunnit sig. Med järnhand har han styrt de övriga i nätverket och via Encrochat meddelat vilka som ska göra vad, sagt ja och nej till vilka som ska misshandlas eller på andra sätt straffas.

– Ingen har någonsin sagt emot honom, han är ensam ledare och bestämmer.

Nära den 32-årige ledaren står enligt förundersökningen ett fåtal personer, antingen genom släktband eller genom att de visat sig lojala eller nyttiga genom att exempelvis begå eller ta på sig skulden för brott. Detta beskriver polisen som ”toppen” av nätverket, och flera av personerna där har under de senaste åren frekvent burit skyddsväst och de har ofta haft krypterade telefoner.

Delar av Vårbynätverket. Bild från polisens förundersökning.

På nivå två har fyra så kallade ”kaptener” funnits. Under dem har ett tredje lager funnits som bestått av ”kaptener i fält”, en för varje område, som har styrt nivå fyra, ”soldaterna”. Soldaterna har varit de som fått utföra skitgörat.

Livnär sig på brott

Nätverket misstänks ha hanterat stora mängder pengar, narkotika och vapen och de har verkat i Stockholmsförorterna Vårby, Vårberg och Alby. Synonymt för medlemmarna är att de saknar utbildning och lagliga jobb och helt livnär sig på brott.

De har även haft tillgång till tunga vapen, bland annat har 27 vapen, 8 kilo sprängdeg och 7 handgranater har beslagtagits men polisen tror inte att det är allt utan att det kan finnas fler vapen som polisen inte hittat.

Som medlem i Vårbynätverket har man varit tvungen att betala en månadsavgift på 3 000 kronor. I en av chattarna framgår det att det är 35 personer som ska betala varje månad, något som ger 105 000 kronor i månaden, och som även tyder på att det finns fler personer som åtminstone betalat avgift som inte kunnat åtalas. Pengarna har enligt en av chattarna använts för ”bilar, vapen och folk som förut satt” (personer som släppts ur fängelse reds.anm).

Något som åklagaren ägnat, och kommer att ägna, mycket tid åt är att försöka knyta de åtalade till respektive alias som de använt i Encrochat.

– Vi har läst alla chattar från första till sista ord, många gånger. Mycket arbete har lagts ner, säger åklagare Anna Stråth.

Skyller på ”Mister K”

Vad gäller den misstänkte ledaren så anser sig åklagaren ha på benen. Han själv har dock en annan förklaring. När han fick ta del av åklagarens utredning kallade han plötsligt in till ett extra polisförhör.

– Där medgav han att han har använt aliaset Mujaheed men att den huvudsakliga brukaren är en person som bott hos honom i Spanien, som han inte vill namnge men kallar för ”Mister K”, säger kammaråklagaren.

Han medger alltså att han använt telefonen men bara vid enstaka tillfällen och att allt det brottsliga som diskuteras står ”Mister K” för. Åklagaren är dock övertygad om att ”Mister K” inte finns utan att han är en fantasifigur påhittad efter att ledaren fått se all bevisning.

Alla inblandade nekar till brott och har i förhör knappt velat säga något. Den 32-årige utpekade ledarens advokat Filip Rydin säger att hans klient nekar till brott och att både han och hans klient ifrågasätter åklagarens material, om det verkligen inhämtats på ett lagligt sätt.

  • Fastnålat inlägg

    30 åtalade

    6 april 2021
    Linda Hjerten

    Idag inleds den stora rättegången gällande bland annat försök till mord och människorov. 30 personer står åtalade och rättegången förväntas pågå i 35 dagar.

    På grund av dess storlek, och att det just nu pågår en pandemi, så kommer rättegången delas upp på flera platser. Vi är på plats vid säkerhetssalen på Kungsholmen där rätten är placerad.

Denna chatt är stängd.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Rättegången pågår fram till 16 idag och sedan 34 dagar framåt men jag kommer att tacka för mig idag.

    De närmaste dagarna kommer främst att handla om det som redan rapporterats här under dagen, genomgång av chattar och vem som kan knytas till vilket alias.

    Aftonbladet kommer att göra nedslag under den långa rättegången som handlar om mycket allvarlig brottslighet, både mordplaner, sprängningar och människorov.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Övervakas elektroniskt

    Sida upp och sida ner i den 15.000 sidor långa förundersökningen består av de åtalades egna meddelande till varandra i Ecrochat. Åklagarna har beskrivit att de läst dem, varje sida och flera gånger om, för att få en bild av hur nätverket är uppbyggt.

    Genomgången av chattarna kommer ägnas en stor del under rättegångarna och de visar på hur de åtalade är helt omedvetna om att de övervakas elektroniskt, de pratar fritt om brott – droger, vapen och våldsbrott.

  • 6 april 2021

    Är alla svenskt medborgare ? Finns det risk några av de bli utvisad ?

    K

    Åklagarna kommer endast yrka på utvisning av en av de tilltalade, övriga är alla svenska medborgare.

    Linda Hjerten
  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Kaptener och soldater

    Åklagarna forsätter att gå neråt i den hierarki som de menar präglade Vårbynätverket. De har presenterat de bevis som de anser sig ha mot ledaren. Nu går de igenom de så kallade "kaptenerna" och bevis de anser sig ha för att kunna slå fast vilket alias de är.

    Nätverket anses ha haft en ledare i topp, 32-åringen. På nivå två har fyra så kallade "kaptener" funnits. Under dem har ett tredje lager funnits som bestått av "kaptener i fält", en för varje område, som har styrt nivå fyra, "soldaterna". Soldaterna har varit de som fått utföra skitgörat.

  • Linda Hjerten
    6 april 2021

    Rädsla för att vittna

    Trots att ingen avlidit i någon av de åtalspunkter som ingår i detta åtal så kan det ändå bli så att åklagarna kommer att yrka på livstids fängelse för ledaren. Detta då de anser brottsligheten så omfattande och allvarlig.

    – Livstid ingår i straffskalan för flera av de åtalade brotten. Tillsammans är det många grova brott med högt straffvärde, som kommer bli aktuellt för flera personer. Då bland annat ledaren, säger åklagare Anna Stråth till Sveriges Radio.

    Polisen i området har beskrivit hur Vårbynätverket haft en stor samhällspåverkan i Vårby, Vårberg och Alby. Att folk varit rädda för att vittna och för att röra sig fritt.