Miljonnota för skolbränder i Lund

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-10-26

I slutet av maj 2020: Det brinner kraftigt i en förskola på Kaprifolievägen i norra Lund. Under året har det brunnit i flera olika byggnader i Lund, de flesta av de bränderna misstänks ha varit anlagda.

Det har brunnit i flera skolor i Lund under 2020 – och nu har kostnaden sammanställts. De misstänkt anlagda bränderna kommer att kosta runt en miljon kronor – men prislappen väntas bli högre än så, rapporterar SVT Nyheter Skåne .

Kommunens fastighetsbolag Lundafastigheter har sammanställt vad sanering av brandplatser och rivning uppgår till, men sedan tillkommer även exempelvis ökade försäkringskostnader.

Om den kameraövervakning av skollokaler som kommunen ansökt om går igenom stiger kostnaderna ytterligare.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

I början av juli grep polisen en 17-åring som misstänktes för en av de andra misstänkt anlagda bränderna i Lund. Han släpptes senare. Efter en brand på Lantbruksuniversitetet i Alnarp greps i augusti även en 27-årig man, misstänkt för att ha startat den.