Reza, 44, dog efter andra vaccindosen: ”Alvedon och vila”

Uppdaterad 2021-07-01 | Publicerad 2021-06-30

Reza Lashgari, 44, dog efter att ha fått sin andra dos coronavaccin.

Reza Lashgari, 44, dog i familjens vardagsrum efter andra dosen vaccin.

Trots att han blev dödssjuk av första dosen rådde läkare honom att ta den andra. Nu utreds tre vårdinstanser.

– Han ringde 1177 som sa att han skulle ta två Alvedon och vila, säger systern Parisa Lashgari.

Reza Lashgaris hjärta stannade i 45 minuter, dagen efter andra dosen coronavaccin.

Han föll ihop i vardagsrummet och fick knappt fram sitt personnummer till SOS Alarm på grund av andnöd.

– Jag såg räddningsförsöket på min bror i vårt vardagsrum. Det känns som om hela världen krossades över vårt huvud, säger hans syster Parisa Lashgari.

– Det är en situation där man inte kan göra något. Det enda jag hann tänka var att om 1177 sagt åt honom att åka in till akuten tidigare så hade vi inte varit här.

Parisa Lashgari, syster till Reza, anser att vården har gjort fel i flera led.

Allergisk reaktion efter första dosen

Reza Lashgari arbetade på ett LSS-boende i Malmö. Han hade astma, men var i övrigt frisk.

Som vårdanställd erbjöds han vaccination genom jobbet, och i mitten av mars fick han sin första dos av Astra Zeneca – precis innan det stoppades för personer under 65 år.

Dagen efter blev Reza sjuk och fick andnöd. Han tog sig till akuten, där han föll ihop men väcktes med en adrenalinspruta. Reza fick ligga inne på sjukhuset i flera dagar.

– Läkarna trodde att Reza fått en allergisk reaktion av vaccinet. De sa att om han inte hade tagit sig till sjukhus så hade han nog inte klarat sig, säger Parisa Lashgari.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar numera Astra Zenecas vaccin till personer som är 65 år och äldre, som bedöms ha en hög risk för allvarlig covid-19.

Avled efter andra dosen

Drygt två månader senare var det dags för nästa dos. Trots biverkningarna från första dosen gjorde en överläkare bedömningen att Reza skulle ta den andra dosen också. Den här gången från en annan tillverkare, Moderna.

Dagen efter vaccinationen fick Reza feber och åkte hem från jobbet. Han ringde sjukvårdsupplysningen 1177 och bad om råd.

– Jag var orolig för honom och bad honom åka in. Men 1177 sa att det inte behövdes, att han bara skulle ta två Alvedon och äta lite, säger Parisa Lashgari.

Maten han hade lagt upp på tallriken hann han aldrig äta.

Det tog tid för ambulansen att komma fram, trots att familjen bor i centrala Malmö.

Väl på sjukhuset fick de i gång Rezas hjärta. Han låg i koma i två dagar innan vården avslutades.

– När jag besökte honom kom en sjuksköterska in, kramade mig jättehårt och viskade att han inte skulle vakna. Det var då verkligheten slog till, säger Parisa Lashgari.

”Det känns som om hela världen krossades över vårt huvud”, säger Rezas syster Parisa Lashgari.

Anmält vården till Ivo

Familjen har anmält händelserna till, Ivo, Inspektionen för vård och omsorg

Parisa Lashgari anser att vården har gjort fel i flera led: 1177 som rekommenderade att inte åka in och överläkaren som bedömde att Reza skulle ta andra dosen vaccin. Hon tycker att de borde ha bokat in honom på ett återbesök dagen efter.

– Jag gjorde anmälan för att se om någon kan ta ansvar. Jag vill inte att min bror bara blir en siffra i statistiken över biverkningar. Ingen ska behöva gå igenom det vi gjort på grund av felbedömningar inom vården, säger hon.

– Vi är fortfarande i chock. Jag tänker fortfarande att han är hemma. Jag tar fortfarande upp telefonen och undrar varför han inte skriver till mig.

Chefläkaren beklagar

– Det är en tragisk händelse och vi beklagar från sjukhusets sida. Vi utreder internt och har anmält händelsen till Läkemedelsverket. Det är för tidigt att säga någonting mer, vi måste låta utredningen ha sin gång. Vi utreder enligt de rutiner vi har för allvarliga händelser, säger Marie Ekberg, chefläkare på Skånes universitetssjukhus.

Sven Haidl, infektionsläkare och chef för personalvaccineringen, vill inte uttala sig kring Rezas fall.

– Det pågår en utredning och vi vill inte föregå den.

Reza Lashgari, 44, dog i familjens vardagsrum efter andra dosen vaccin.