Majoritet vill ta vaccin så fort som möjligt

Demoskop: Vaccinmotståndet minskar bland svenskarna

Publicerad 2021-01-21

Allt fler svenskar vill ta vaccin – och allt färre vill avstå.

Det visar en ny undersökning gjord av Aftonbladet/Demoskop.

– Orsaken är att vi är tryggare med vaccinet och att många har sett att det hittills fungerat väl, säger Karin Nelsson, vd Demoskop.

Svenskarna är allt mer positivt inställda till att ta vaccin mot covid-19, visar Aftonbladet/Demoskops nya undersökning.
– Svenska folkets benägenhet att vaccinera sig så fort som möjligt har ökat från 58 procent i slutet av december till 63 procent i mitten av januari, säger Karin Nelsson, Demoskops vd.

Samtidigt krymper andelen personer som inte vill vaccinera sig alls.

– Vi såg i december att andelen personer som inte ville ta vaccin halverats, och nu är det i princip ytterligare en halvering, bara 6 procent.

Bild från vaccinering mot covid-19 på Karlslunds äldreboende i Bollnäs den 27 december 2020. 

”Fungerat väl”

Orsaken till svängningen i opinionen är att vaccinet hittills fungerat tämligen väl, menar Karin Nelsson.

– När vi gjorde den första mätningen hade vaccinet precis blivit godkänt. Då var det många som tyckte att det hade tagits fram under väl kort tid och var oroliga för biverkningar. Nu har det pågått ett tag och folk har sett att det verkar fungerar ganska väl, det finns inga omedelbara fel.

Att flera kända personer – såväl i Sverige som utomlands – varit öppna med att de tagit vaccinet och i vissa fall tagit sprutan i direktsändning har också varit en bidragande faktor, tror hon.

– Det ligger jättemycket symbolik i det, säger Karin Nelsson.

Kungen lät sig fotograferas när han fick vaccinet.

Behövs krafttag

En annan bidragande faktor till att svenskarna ändrat inställning är den fortsatt höga smittspridningen.

– Inför den förra mätningen hade den nya mutationen precis upptäckts i Storbritannien. Nu har vi en stor spridning och många tycker att det behövs krafttag för att stoppa smittan. Vi ser detta också i andra mätningar, att exempelvis viljan att bära munskydd ökat.

Under tiden rasar debatten kring såväl Sveriges coronastrategi vidare.

En sjuksköterska med Pfizer-vaccinet.

Karin Nelsson konstaterar dock att allmänhetens förtroende för såväl myndigheter som politiker är fortsatt relativt stort, även om det minskat i takt med att kritiken kring coronahanteringen ökat.

Vill ha fler restriktioner

Många tycker att de åtgärder som vidtagits har varit bra och en majoritet är öppen för ytterligare restriktioner.

– På det hela taget har svenska folket stort förtroende för våra politiker och myndigheter, med undantag för de ministrar som var ute och reste runt jul. Deras agerande påverkade också förtroendet för Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap negativt, säger Karin Nelsson.
 


GRAFIK: Paul Wallander