Biden vill porta Trump från känsliga rapporter

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vita huset överväger att dra in Donald Trumps tillgång till underrättelserapporter.

– Vilken påverkan har han överhuvudtaget, förutom att han kan slinta med tungan och säga något?, säger Joe Biden i en intervju med CBS.

Vita huset överväger att dra in Donald Trumps tillgång till de dagliga säkerhetsgenomgångar som även före detta presidenter av tradition får ta del av.

I en intervju med CBS säger president Joe Biden att han inte tycker att Trump ska fortsätta stå på sändlistan på grund av sitt ”oberäkneliga beteende”.

Presidenten utvecklade inte sin oro över vad som skulle kunna hända om Trump fortsätter att få informationen, men ifrågasatte vilket värde det har för landet.

– Det finns inget behov för honom att få underrättelserapporter. Vad är värdet med att ge honom dem? Vilken påverkan har han överhuvudtaget, förutom att han kan slinta med tungan och säga något?

Enligt Biden är det dock inte kopplat till stormningen av Kapitolium.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Bryter traditionen

Det är den sittande presidenten som avgör om hans företrädare får ta del av informationen. Men Bidens drag är första gången som en före detta president fråntas tillgång till informationen. För närvarande får Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush  och Barack Obama regelbundet säkerhetsuppdateringar.

Även från kongresshåll har det kommit krav på att Trump inte ska få säkerhetsuppdateringarna.

Vita huset sa i veckan att man har granskat om den tidigare presidenten ska få ta del av informationen. Strax före Bidens installation sa kongressledamoten Adam B. Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, att Trumps tillgång till all sekretessbelagd information borde dras in.

– Under inga omständigheter bör Trump få ny underrättelseinformation, inte nu och inte i framtiden, sa Schiff som var ordförande för representanthuset under Trumps första riksrätt för ett år sedan.

– Jag tror att ett antal underrättelsetjänster runt om i världen förmodligen började undanhålla information från oss för att de inte litade på att presidenten skulle skydda den. Det gör oss mindre säkra. Vi har sett att Trump har politiserat underrättelsetjänsten, det är en annan risk för landet.

Trump står inför sitt andra riksrättsförfarande nästa vecka. Trump anklagas för att ha uppviglat sina supportrar till att storma Kapitolium, samtidigt som kongressen räknade elektorsröster och var på väg att godkänna Joe Bidens seger i presidentvalet. Fem personer dog till följd av upploppen.


Publicerad:

LÄS VIDARE