Varmaste september som uppmätts på jorden

Publicerad 2020-10-08

Temperaturerna fortsätter att stiga på jorden.

Årets september var den varmaste som uppmätts.

– Självklart är det oroväckande med den pågående klimatförändringen som har många negativa konsekvenser på jorden, säger Erik Kjellström, klimatprofessor vid SMHI.

Enligt siffror från EU:s klimatförändringstjänst Copernicus var årets september 0,05 grader varmare än samma månad i fjol.

Som i sin tur var den varmaste september som uppmätts.

Värmerekordet gäller såväl i Europa som globalt. Enligt forskarna är det ett tydligt tecken på att temperaturerna drivs upp av mänskliga utsläpp, rapporterar BBC.

Flera områden på jorden har noterat värmerekord. Däribland Arktis och Sibirien, där temperaturerna legat långt över de normala under hela året.

Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

”Oroväckande”

Något som lett till omfattande bränder och tinande permafrost. Som i sin tur lett till skenande klimatförändringar.

Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, är inte förvånad över den senaste rekordnoteringen.

– Ännu en varm månad och ett varmt år stärker bilden av den mycket snabba globala uppvärmningen. Självklart är det oroväckande med den pågående klimatförändringen som har många negativa konsekvenser på jorden, säger han.

1,3 grader varmare

Sedan tidigare pekar prognoserna på att helåret 2020 kommer att bli det varmaste som uppmätts. I augusti noterades 54,4 grader i Death Valley i USA, sannolikt den högsta temperatur som uppmätts någonsin.

Under de tolv månader som föregick september var medeltemperaturen på jorden 1,3 grader högre än under förindustriell tid.

Närmar sig brytpunkt

En siffra som kryper allt närmre de 1,5 grader som forskare och miljöorganisationer pekat ut som den bortre gränsen för att undvika klimatförändringarnas värsta följder.

Erik Kjellström vill dock vara försiktig med att dra slutsatser baserade på allt för korta tidsintervall.

– Den långsiktiga uppvärmningstakten är ungefär 0,2 grader per decennium. Den siffran gäller fortfarande.