Publicerad:
Uppdaterad:

Så går brexit till – allt du måste veta om Storbritanniens EU-utträde

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Theresa May.
Foto: Stefan Rousseau
Premiärminister Theresa May.

Den 29 mars lämnar Storbritannien in sin formella ansökan om utträde ur EU.

Här är allt du behöver veta om brexit.

Så här ska processen gå till:

  • 23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 51,9 procent av rösterna mot 48,1.

  • 29 mars 2017: Premiärminister Theresa May väntas formellt ansöka om utträde i enlighet med EU-fördragets artikel 50. Därefter väntas utträdesförhandlingar under EU-kommissionens ledning kunna inledas ”inom några veckor”. EU:s chefsförhandlare blir förre kommissionären Michel Barnier.

  • Oktober 2018: EU-kommissionen hoppas att en uppgörelse kring utträdet kan vara klar, så att övriga EU-länder ska hinna godkänna avtalen i tid till. . .

  • . . . mars 2019: Två år efter att ha lämnat in utträdeshandlingarna måste Storbritannien lämna EU, oavsett hur förhandlingarna gått. Parterna kan dock enas om att förlänga förhandlingstiden.

Källa: TT

Vad är artikel 50?

Artikel 50 skapades under Lissabonfördraget och är en plan för hur ett medlemsland kan lämna unionen. Före 2009 fanns ingen sådan plan. Artikel 50 är relativt kortfattad, men slår bland annat fast att ett land har två år på sig att förhandla villkoren för en exit.

Vilka frågor behöver lösas?

  • Handeln. Hur ska Storbritannien och EU-länderna handla med varandra? Ett frihandelsavtal med EU kommer vara en av de största frågorna i förhandlingarna. Theresa May har slagit fast att det blir en ”hård” brexit – och att landet inte ska vara en del av EU:s inre marknad (fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer).

  • Gränserna. ”Vi kommer alltid att välkomna individuella migranter och deras familjer. Men brexit måste innebära full kontroll över våra gränser och så kommer det att bli”, sade May i ett tal nyligen. Hon har också sagt att Storbritannien vill ha ett tidigt avtal med EU för att garantera rättigheterna för de EU-medborgare som bor i landet, samt de britter som bor inom EU.

LÄS OCKSÅ:

Hur tänkte egentligen britterna? Så här! Argumenten för och emot brexit
Efter brexit: Så blir EU och Europa år 2021

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: