Trumps nya inreseförbud: Måste ha nära släkt i USA

Av: Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

Svärson gills som nära släkt – men inte mormor.

President Donald Trump har modellerat om sitt kritiserade inreseförbud.

För att medborgare från de sex utpekade länderna ska få komma in i USA krävs att de har nära familjemedlemmar i landet.

De nya riktlinjerna träder i kraft redan på torsdagen men gäller inte personer som redan har fått visum.

1 av 2 | Foto: AFP
USA:s Högsta domstol.

I måndags tog USA:s Högsta domstol beslutet att delvis häva tidigare domstolars beslut att blockera president Trumps inreseförbud.

Det rör sig om den kritiserade exekutiva ordern om att medborgare från sex i huvudsak muslimska länder hindras från att resa in i USA.

Inreseförbudet sades bryta mot USA:s konstitution och stoppades i flera instanser. Nu ska Högsta domstolen ta upp frågan igen, med förhandlingsstart i oktober. Men måndagens beslut innebär att delar av inreseförbudet träder i kraft med en gång.

”Nära” släkt – syskon, men inte barnbarn

Vilka delar som menades var oklart fram till onsdag kväll, amerikansk tid. Då skickade Trumpadministrationen ut nya riktlinjer till USA:s ambassader och konsulat.

För att få resa in i USA måste medborgare från de sex länderna kunna visa att man har en nära familjemedlem i landet. En maka eller make, en förälder, ett barn, ett syskon, en svärson eller -dotter räknas som nära.

Men att man har barnbarn eller sina far- eller morföräldrar i USA är inte ett giltigt skäl för att få komma in.

Det rapporterar AP.

Kan behöva neka passagerare vid gaten

Inreseförbudet kommer att träda i kraft från och med torsdag kväll men gäller bara personer som ansöker om nya visum. De som redan har fått ett godkänt visum, påverkas inte.

– Det här är ju nytt för alla och vi kommer att fortsätta med våra rutiner. Vi har ett automatiskt system som kommunicerar med ett system i USA. Så när man checkar in, läggs alla passdetaljer in och vi ser om personen har inresetillstånd eller inte, säger Karin Nyman som är kommunikationsdirektör på SAS.

Hon förtydligar att flygbolaget bara kommer att följa det regler som finns i USA och tar alltså inga egna beslut.

– Jag rekommenderar resenärer som är osäkra på om de får resa eller inte, att ta kontakt med USAs ambassad för att reda ut detaljer, säger Karin Nyman.

Publicerad:

LÄS VIDARE