Mattias Karlsson (SD).
Foto: Per Groth/TT
Mattias Karlsson (SD).

Ingen förundersökning mot SD-topp för flykting-uthängning

Publicerad:
Uppdaterad:
Mattias Karlsson (SD).
Foto: Per Groth/TT
Mattias Karlsson (SD).

NYHETER

Det blir ingen förundersökning mot Sverigedmokraten Mattias Karlsson för Facebook-bilden där han hängde ut två flyktingungdomar.

Det uppger advokaten Emma Persson, som företräder en av de drabbade, för TT.

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...”

Så skrev Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, vid en bild som han publicerade på Facebook i början av oktober.

Bilden är från protesterna mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg. Den togs av 18-årige Amir Nabizadeh, som på fotot flankeras av kompisen Fatemeh Khavari, 17, och en leende polis.

Blev polisanmäld

Både Amir och Fatemeh har uppehållstillstånd, och saknar helt kopplingar till terrorverksamhet.

De polisanmälde SD-toppen för förtal och upphovsrättsbrott. Ärendet hamnade hos Särskilda åklagarkammaren och på chefsåklagare Håkan Roswalls bord. Han har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning. Det uppger advokaten Emma Persson, som företräder Amir, för TT.

Svarade i nytt inlägg

Mattias Karlssons uthängning fick snabbt massiv kritik. I ett Facebook-inlägg gick han i svaromål.

”Om det skulle vara så att det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta. Syftet med min postning var inte att peka ut eller gå i polemik med enskilda individer”, skrev han bland annat.

Aftonbladet har utan framgång sökt chefsåklagare Håkan Roswall.

Publicerad:

LÄS VIDARE