Blufftandläkare fick fängelse

Lurade staten på fem miljoner

Publicerad 2022-10-14

Mannen ledde sina släktingar och vänner i tandvårdsligan.

De hittade på att de hade utfört dyra tandvårdsbehandlingar.

Innan de upptäcktes hann de lura Försäkringskassan på cirka fem miljoner kronor.

2019 dömdes huvudmannen i tandvårdsligan i Växjö till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Sexton andra personer dömdes till kortare fängelsestraff och böter för bland annat bokföringsbrott och penningtvätt.

Mannen drev tre företag som användes för att plocka ut tandvårdsbidrag.

Fusket upptäcktes när Försäkringskassan såg att samtliga patienter hos ett av bolagen uppgavs ha fått implantat, vilket är bland de dyraste behandlingar som finns.

Tandläkare som behandlade patienter efter att de fått vård på mannens kliniker reagerade på att deras tänder var i mycket dåligt skick. Detta trots att de skulle ha fått behandlingar för 100 000-tals kronor.

Försäkringskassan blev misstänksam då personer med låga inkomster skulle ha fått väldigt dyra behandlingar. En patient skulle enligt uppgift ha betalat halva sin årsinkomst för tandvård. En person med en årlig förvärvsinkomst på 26 700 kronor skulle ha betalat 47 000 kronor för tandvård.

Patienterna själva uppger att de inte fått några avancerade behandlingar. Det har handlat om undersökningar, tandhygienistbehandling och lagning av enstaka tänder.

Ärendet gällande återbetalning av pengarna ligger hos Kronofogden.

Fusket upptäcktes när Försäkringskassan såg att samtliga patienter hos ett av bolagen uppgavs ha fått implantat.

Krävs på 2,7 miljoner

I ett pågående ärende kräver Försäkringskassan att en kvinna i Göteborgsområdet ska återbetala närmare 2,7 miljoner kronor i tandvårdsstöd. Kvinnan drev en tandvårdsklinik och fick statligt tandvårdsstöd utbetalat. Vid en efterkontroll visade det sig att tandvården aldrig utförts.

Kvinnan uppgav att två tandläkare utfört arbetet. När Försäkringskassan frågade dem sa de att de inte hade gjort det. Patienter som enligt kvinnans uppgifter fått tandvård säger till Försäkringskassan att det aldrig har hänt.

Bidragsfusket ska ha pågått 2013–2016 och rättsprocessen har varit lång och invecklad. 2019 godtog kvinnan ett strafföreläggande. Hon erkände då att hon systematiskt lurat Försäkringskassan och dömdes för grovt bedrägeri till 7 500 kronor i böter.

Frågan om återbetalning är fortfarande inte avgjord.

Hittade på behandlingar

2018 fälldes en tandläkare i Uppsala för att ha lurat till sig närmare en miljon i statligt tandvårdsstöd. Tandläkaren jobbade åt Folktandvården. Där samlade hon på sig ett 40-tal personnummer som hon sedan använde för att begära tandvårdsstöd för påhittad behandling i sitt privata bolag.

Eftersom tandläkaren åtalades först sex år efter att de första brotten inträffade bantades straffet med hälften. I stället för fängelse dömdes tandläkaren till villkorlig dom och 140 dagsböter.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!