Klart: Nya EU-sanktioner mot Ryssland

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-10-05

Ryske filosofen Aleksandr Dugin uppges vara en av de personer som hamnar på EU:s nästa sanktionslista på grund av Rysslands krig i Ukraina. Arkivfoto.

EU:s medlemsländer är överens om nästa sanktionspaket mot Ryssland, uppger en diplomatkälla för TT.

Pristak införs för rysk olja – och Putins favoritartist ska stoppas i väst.

Enligt nyhetssajten Politico Europe var EU-länderna redan i tisdags i princip överens om nästa sanktionspaket mot Ryssland.

Definitivt klart blev det sedan när EU-ländernas ambassadörer samlades i Bryssel på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till såväl TT som nyhetsbyrån Bloomberg.

Förslaget lades fram i förra veckan av EU-kommissionen som det åttonde sanktionspaketet med anledning av Rysslands krig i Ukraina. Det innehåller bland annat ett pristak på rysk olja, som innebär att det blir förbjudet för EU-fartyg att skeppa oljan om priset ligger över den nivå som oljan säljs för i Asien.

Andra nyheter är fler import- och exportförbud, bland annat riktat mot ryskt stål och försäljning av exempelvis ytterligare flygdelar och elektronik till Ryssland.

Ännu fler personer får dessutom inreseförbud till EU och eventuella tillgångar frysta i EU. Vilka som ingår är ännu inte offentligt men enligt nyhetssajten EU Observer riktas sanktionerna den här gången mot bland andra filosofen Aleksandr Dugin och artisten Nikolaj Rastorgujev – tidigare dumaledamot och sångare i president Vladimir Putins favoritband Ljube.