Busch: Besked om elprisstöd dröjer

TT

Publicerad 2022-10-16

Hur den tillträdande regeringens elprisstöd kommer att se ut är fortfarande oklart. Arkivbild.

Det är oklart hur det blir med det utlovade högkostnadsskyddet för elkostnader.

– Vi kommer att återkomma med ett exakt upplägg, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i SVT:s Agenda.

Liberalerna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna har under valrörelsen förespråkat ett elprisstöd i form av ett högkostnadsskydd med start senast den 1 november.

Om så blir fallet är ännu inte klart, framgår av en utfrågning i Agenda. I programmet får Busch frågan om hur ett kommande elprisstöd ska se ut – och om partierna står fast vid sin föreslagna modell.

– Vi kommer inte att ge besked om exakt modell i dag. Det kommer vi att återkomma till i en samlad ordning när vi har allt det underlag som vi behöver ha, säger hon.

KD-ledaren hänvisar till det uppdrag Svenska kraftnät fått av den S-ledda regeringen, där den statliga aktören bland annat ska ta fram förslag på hur ett kommande stöd ska se ut – och hur så kallade flaskhalsintäkter ska användas. Utredningen ska vara klar senast den 15 november.

Enligt Busch kommer hushållens elkostnader att bli höga även med ett implementerat stödpaket.

– Svenska hushåll har det nu så tufft att de ändå kommer att snåla med elen i vinter. Det kommer ändå att vara dyrt, även när vi går in med ett högkostnadsskydd.

Ebba Busch säger även att den tillträdande regeringen behöver se över budgeten i sin helhet innan den kan lämna ett besked om elprisstödet.