5 000 rättsliga förhandlingar uppskjutna i år

TT

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-26

Södertörns tingsrätt har haft den största minskningen av antalet genomförda förhandlingar under det första halvåret 2020, jämfört med samma tidsperiod 2019. Arkivbild.

Det har genomförts ungefär 5 000 färre förhandlingar i tingsrätter under det första halvåret 2020, jämfört med samma tidsperiod 2019, skriver SVT Nyheter.

En kartläggning som kanalen gjort visar att 39 av 48 tingsrätter i Sverige haft färre förhandlingar under våren – och orsaken uppges vara effekter av coronavirusets spridning i landet.

Det gäller rättegångar, häktningsförhandlingar, konkursförhandlingar, förberedelser och muntliga förhandlingar som har skjutits upp eller ställts in till följd av att delaktiga uppvisat förkylningssymptom eller inte haft möjlighet att ta sig till förhandlingen.

Hur många förhandlingar som skjutits upp eller ställts in varierar stort beroende på domstol. Södertörns och Skellefteå tingsrätt har haft den största minskningen, medan antalet genomförda förhandlingar i Blekinge har ökat med 20 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol.

ANNONS