Rekordträngsel på sydsvenska stränder

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Sol, bad och båtar vid stranden i Lomma när temperaturen gick över 30-gradersstrecket på söndagen.

NYHETER

Temperaturer på 30 grader och uppåt har fått sydsvenska soldyrkare att flockas i rekordmängder på stränder och badplatser.

Polisen kan ingenting göra åt trängseln så länge inga brott begås, då ordningslagen inte omfattar stränder.

I Tylösand utanför Halmstad samlades hela 40 000 strandbesökare under lördagen. På Kämpingestranden i Höllviken i Skåne har det varit besöksrekord med över 10 000 gäster, rapporterar Kvällsposten.

– Det är ett okontrollerbart kaos. Det är helt smockfullt, säger Pontus Carlsson, bevakningschef på Falsterbonäsets livräddare, till tidningen.

Enligt Carlsson är det omöjligt att komma ned till stranden på grund av trängseln. Av trygghetsskäl låter han inte sin personal gå runt bland gästerna.

– Där jag står nu ser jag inte sand, jag ser bara människor.

Han och personalen har tvingats mota bort bilar som tänkt felparkera.

– Det blir ganska hätsk stämning ganska snabbt, när alla bara helt panikartat ska till stränderna.

Inte polisens uppdrag

Polisen i region Syd har inte ryckt ut på några ärenden i strand- och badmiljöer under söndagen. Att se till att folk håller avstånd i coronatider är inte en polisiär uppgift.

– Generellt är det så att en del mark är privatägd och en del kommunalt ägd, men ingen mark är polisens. Vårt uppdrag är ordning och säkerhet – vi kommer när folk börjar hota och slåss eller när det är olyckstillbud, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

– Jag vet att Simrishamns kommun och vägföreningen tog fram en tillfällig akutlösning i går i Knäbäck utanför Rörum strand. De satte upp skyltar där det stod "fullt – vänligen välj annan strand".

Westford säger att hon under hela sitt liv på Österlen aldrig varit med om liknande folkmängder.

– Jag är ute och går med min hund i Ystad nu, och det är helt sanslöst. Det är otroligt många människor.

Ordningslagens omfattning

Förbudet mot att samla fler än 50 personer gäller inte stränder och badplatser, utan endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.

Det innefattar bland annat teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, idrottsevenemang, danstillställningar, marknader, gatufester, festivaler, demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster och mässor.

Dessa tillställningar regleras av ordningslagen, vilket gör att arrangörer riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader om förbudet bryts.

För övriga miljöer och verksamheter där många människor samlas gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som dock inte är lagstadgade.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN