Julian Assange begärd häktad i sin frånvaro

Publicerad 2019-05-20

Åklagare har begärt Julian Assange häktad i sin frånvaro.

Wikileaks-grundaren är misstänkt för våldtäkt i Sverige 2010.

– Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Våldtäktsutredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange återupptogs i förra veckan.

Nu väljer åklagaren även att begära honom häktad i sin frånvaro.

På måndagsmorgonen lämnade vice överåklagare Eva-Marie Persson in häktningsframställan till Uppsala tingsrätt.

– Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Konkurrenssituation med USA

Assange greps i mitten av april efter att ha gömt sig på Ecuadors ambassad i London. Han hade då hållit sig undan från brittisk polis i sju år.

Därefter dömdes han till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot brittisk borgensregler, bestämmelserna i samband med att han släpptes på fri fot.

Men samtidigt pågår en överlämningsprocess till USA. Assange misstänks för ”datorrelaterad brottslighet” efter Wikileaks-avslöjanden.

– Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Uppsala tingsrätt kommer under måndagen att bestämma tid och datum för när häktningsförhandlingen ska hållas.

Den misstänkta våldtäkten som Julian Assange är anklagad för preskriberas den 17 augusti 2020.