Många skaffar hund i coronakarantän

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-04-10

För dem som har drömt om hund kan hemmasittandet till följd av coronavirusets spridning bli en gyllene möjlighet.

– Om det är någon gång jag ska skaffa valp är det nu, säger Elin Sternberg som om två veckor får hem sin hund – Frans.

Fler gör plats i sina liv för en lurvig familjemedlem. Antalet nyregistrerade valpar har gått upp och organisationen Hundar utan hem översvämmas av ansökningar om att få ta hand om en jourhund.

– Det är ungefär tre gånger fler ansökningar än vanligt. Det är fint att folk passar på att hjälpa till. Jag tror att man haft viljan att ha en hund, men nu har man möjligheten att ta hand om en också, säger Carina Olsson, ordförande för Hundar utan hem.

Jourhem en nödlösning

De ser också ett ökat intresse för att adoptera hundar – vilket stämmer väl med organisationens främsta syfte – att ge hundarna permanenta hem.

– Vi vill inte flytta runt hundarna för mycket, så det blir lite knepigt för oss om man inte vet om man kommer att vara tillbaka på jobbet om en månad. Helst vill vi att hundarna hittar ett nytt hem, säger Olsson.

Jourhem är en nödlösning om hundens ägare exempelvis avlidit.

– Vi har inte hundar så att det räcker till alla som vill ha en jourhund. Många som hör av sig bor i lägenhet i Stockholmsområdet och vissa av hundarna behöver få bo på landet. Där saknar vi fortfarande jourhem, säger hon.

Men i Bromma har hunden Lucky fått ett tillfälligt jourhem hos Linnea Andersson, som tidigare adopterat två hundar från Hundar utan hem.

– Jag pluggar ju hemifrån numera, så jag kände att det var möjligt att ta emot en liten gäst. Lucky får vara hos oss till dess att han får ett hem, säger Andersson.

"Som mammaledighet"

På andra håll är det flera som väljer att skaffa en egen hund – bland andra Elin Sternberg från Göteborg.

– Det har varit en dröm, men på grund av hur mitt jobb har sett ut har det känts omöjligt. Jag har rest mycket i min roll och det har därför aldrig funnits en lucka för valptiden. Att lämna bort honom när han är större är inga problem med min mamma, men en valp måste uppfostras och det tar tid, säger hon.

Hon fortsätter:

– Men i och med corona får jag en lucka på sex månader när jag inte kommer att resa i samma utsträckning och då tänkte jag, om det är någon gång jag ska skaffa valp så är det nu.

– Jag är som många andra korttidspermitterad i april och maj, jag väljer att se det här lite som min mammaledighet.

Elin Sternberg är uppvuxen med hund och har tagit hand om sina föräldrars hund på helgerna. Hon vet därför vad som väntar i livet med partiyorkien Frans, en variant på yorkshireterrier, även när jobbet drar i gång som vanligt.

– När vardagen drar i gång igen så kommer vi ha hunnit skapa ett starkt band och jag kommer kunna resa mindre. Jag ser det här långsiktigt, det är ju minst 10 år man signar upp sig för.

Nu räknar hon ned dagarna till Frans ska flytta hem, och får tiden att gå genom att titta på valpvideor och läsa böcker.

– Jag är så taggad och lycklig över detta. Vi kommer att se tillbaka på den här perioden som en märklig tid i våra liv och på många sätt är det tufft. Men i allt det här har jag funderat mycket på vad som är viktigt i livet, och kommit fram till att det här är något jag verkligen vill.

"Ingen tillfällig sak"

Elin Sternberg är inte ensam. Även Svenska kennelklubben har märkt av ett ökat intresse för att skaffa hund.

– Det talas mycket om att skaffa hund nu när många jobbar hemma, säger Hans Rosenberg, vid Svenska kennelklubben.

Han poängterar dock att det bör krävas mer än en självisolering bakom beslutet att skaffa hund.

– Det här är inte en tillfällig sak, det är en familjemedlem, så den tanken måste man ha med sig. Det är en långsiktig planering om tio-tolv år som gäller, säger han.

Däremot är det bra med hemmajobb för att lära känna sin hund – och ta hand om den på rätt sätt, förklarar han. Dessutom tror han att många insett fördelarna med en hund i tider av karantän.

– En hund är en del av familjen, en trogen vän som alltid lyssnar och älskar villkorslöst. Det är ett sällskap när man nu ska isolera sig. Jag tror att människor ser det här som en möjlighet att få sällskapet, och möta människor på ett positivt sätt, trots isoleringen, säger han.