Skånes främsta vårtecken är här – skicka in din bild

Publicerad 2020-04-21

Vid Kronetorps mölla strax utanför Malmö lyser fälten gula.

Rapsen har redan börjat blomma.

I år skedde det rekordtidigt.

Har du knäppt någon bra bild på de skånska rapsfälten? Mejla då den till Aftonbladet.

Runt om i Skåne har rapsfälten börjat lysa gula. Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare, förklarade för P4 Malmöhus att det är väldigt tidigt och troligtvis kan kopplas till den varma vintern.

– Vi är överens om att det är det tidigaste vi varit med om. Det är par veckor tidigare än normalt. Sen är det ingen exakt vetenskap utan mer en bedömning, säger Anneli Kihlstrand till Aftonbladet.

Veckor tidigare än normalt

Rapsen började odlas på allvar i Skåne efter andra världskriget. Då Sveriges frö- och oljeväxtodlare varit i kontakt med äldre lantbrukare som inte kan minnas att rapsen någonsin blommat så här tidigt.

Blomningen av rapsen började i år den 15 april. Förra året började det den 22 april - vilket i sig var tidigt - medan det 2017 och 2018 snarare började först vid månadsskiftet april/maj.

– Det här är ett par-tre veckor tidigare än normalt, säger Anneli Kihlstrand.

Skånes signum

Att rapsen börjat blomma ovanligt tidigt behöver inte vara negativt. Tvärtom. De nyttoinsekter som pollinerar rapsen har börjat vakna till liv medan skadeinsekterna inte ser ut att hinna vakna upp under blomningen.

Så länge det kommer lite nederbörd de kommande veckorna är en god skörd att vänta.

– Vi är glada för Skånes signum är ju blåa himlar och gula fält. Jag tror att många har reagerat på att det är väldigt tidigt.

Har du tagit någon bild på de gula rapsfälten? Maila då din bild till lokalt@aftonbladet.se och märk mailet ”Raps”.

Följ ämnen i artikeln