Majvärmen tillbaka nästa vecka

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Regn, snö och slaskväder. Det är vad Sverige har bjudits på de senaste dagarna.

Men för de som väntar på värmen finns det hopp.

Nästa vecka vankas ordentlig majvärme på flera håll i landet.

Kylan som dragit in över landet senaste veckan har satt hoppet om att sommaren är på väg på paus. Snön kommer fortsätta österut, men en del regn håller sig kvar. Och kallt blir det ett tag till.

Närmsta tiden håller kylan i sig på många håll i landet, där vi kan vänta några kalla nätter där temperaturen sjunker till minusgrader även långt söderut. Vårvärmen får vi alltså vänta på.

Men den som väntar på något gott… Det busiga vädret avtar och nästa vecka kan vi förvänta oss att vårvärmen kommer tillbaka.

– Man kan vänta sig mer normala majtemperaturer. Omkring 14-16 grader i söder och 7-13 grader i norr, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

Soliga rapsfält utanför Malmö på måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Soliga rapsfält utanför Malmö på måndagen.

Det kan tänkas bli tillfälle att tillbringa sin ledighet utomhus i solen. Långhelgen bjuder nämligen på ännu mer värme. Det är ett högtyck som växer över västra och centrala delarna av Europa.

– Ett högtrycksbetonat väder med sol och värme. Det kan då tänkas bli upp emot 20 grader på en del platser i södra delarna av landet, säger Mikael Sjöstrand.

Värmen påverkar också pollenhalterna.

– Troligen kommer det vara höga halter av framförallt björk, men man kan också räkna med högre gräspollenhalter nu när vi går mot slutet av maj och början av juni, säger Mikael Sjöstrand.

Förhoppningsvis kan vi förvänta oss en vårvarm avslutning på maj månad. Även om man i norr inte kan räkna med att värmen etablerar sig lika mycket som i söder.

– Det finns fortfarande chans att lite kyla och regn kommer tillbaka även om det inte det som är mest troligt, säger Mikael Sjöstrand

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN