WHO stoppar resultatlösa läkemedelstester

TT-Reuters

Publicerad 2020-07-04

En apotekare håller en flaska hydroxyklorokintabletter. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen WHO upphör med kliniska prövningar av malariamedicinen hydroxyklorokin och HIV-läkemedlet lopinavir/ritonavir som behandling mot covid-19.

Läkemedlen "ger ingen eller liten minskad dödlighet hos inskrivna covid-19-patienter", skriver organisationen i ett uttalande.

Hydroxyklorokin och lopinavir/ritonavir är två av fem möjliga behandlingsmetoder som testats internationellt av WHO, i försök där hittills nästan 5 500 patienter i över 39 länder deltagit.

De tre andra är standardbehandling, behandling med det antivirala läkemedlet remdesivir, och lopinavir/ritonavir kombinerat med läkemedlet interferon.

EU-kommissionen har godkänt användning av remdesivir, som kan förkorta sjukhustiden för patienter – men USA har köpt upp nästan hela tillverkarens lager, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver.

Hydroxyklorokin uppmärksammades i maj efter att USA:s president Donald Trump sade att han själv tog läkemedlet under två veckor – enligt honom själv i förebyggande syfte.