Tegnells midsommarvarning – detta ska undvikas

Uppdaterad 2020-06-19 | Publicerad 2020-06-18

Coronautbrott har stoppat gruva i Gällivare och region Östergötland slår larm efter smittoexplosion bland unga studentfirare.

Nu höjer Anders Tegnell varningens finger inför den stundande midsommarhelgen.

– Undvik stora fester. Faran är inte över, säger han.

Midsommarhelgen väntar runt hörnet och resandet och festandet väntas traditionsenligt öka under de kommande dagarna.

Under torsdagens presskonferens varnade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell för stora midsommarkalas och lyfte exempel från de senaste dagarnas nya utbrott i delar av landet.

I Gällivare har kommunen stängt allmänna fritidsanläggningar och LKAB har stängt en del av gruvan i Malmberget efter stor smittspridning som ska ha startat i gruvan. I Östergötland har regionen larmat om en stor ökning av smitta bland unga efter studentfirande i Motala.

– Undvik stora fester. Ni har säkert noterat det stora utbrottet i Gällivare och även signaler från andra delar av landet om utbrott i samband med studentfirande och sånt. Jag tror det är jätteviktigt att man tar med sig det nu när man tänker på hur man ska fira midsommar, säger han under presskonferensen.

Bild från ett midsommarfirande 2017.

Tegnell betonade vikten av att de som reser inför, under och efter midsommar och övriga sommarmånaderna, reser på ett ansvarsfullt sätt. Han poängterade att resor med färdmedel där det inte går att boka plats, till exempel spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar bör undvikas.

– Om man ska resa, res ansvarsfullt och håll avstånd under resan. När ni kommer fram, tänk på att undvika att trängas i stora sociala sammanhang, säger han.

Anders Tegnell och Taha Alexandersson på dagens presskonferens.

Slopade restriktioner betyder inte att faran är över

Även evenemang som dop, bröllop och begravningar bör fortsatt undvikas enligt Tegnell.

– Med anledning av att kurvorna ser ut som de gör och att de liksom inte på något som helst speglar att saker och ting är över, så är det väldigt viktigt att vi nu inför sommaren och midsommar tänker på att följa råden. Visst, vi har släppt på en del restriktioner, men det betyder inte att faran är över, säger Tegnell.

Fortsättningsvis påminner statsepidemiologen om att stanna hemma om man blivit sjuk eller känner av minsta symtom – även om man inte är på sin vanliga hemmaplan.

– Hemma kan betyda att stanna på ett hotellrum eller en stuga beroende på var man befinner sig. Det gör oss en chans att hålla ner kurvan. Avstå stora sociala sammanhang och håll avstånd till varandra, säger han.