Manshaus ska genomgå psykiatrisk undersökning

Av: TT

Publicerad:
Philip Manshaus i Oslo tingsrätt under häktningsförhandlingen efter moskéattacken. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Philip Manshaus i Oslo tingsrätt under häktningsförhandlingen efter moskéattacken. Arkivbild.

21-årige Philip Manshaus, som misstänks för attacken mot en moské i norska Bærum, ska genomgå en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, rapporterar norska medier.

En större undersökning är Oslopolisens rekommendation efter att ha tagit del av resultaten från den mindre psykiatriska utredning som nu är färdig. Den behövs enligt polisen för att ta ställning till Manshaus psykiska hälsa.

Undersökningen kommer att utföras av två sakkunniga som utses av Oslo tingsrätt. Arbetet med att utse de två personerna är inlett och beräknas vara klart under nästa vecka, säger polisadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby till VG.

Philip Manshaus har suttit häktad sedan attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum den 10 augusti. Han misstänks för mordförsök samt mord på sin 17-åriga styvsyster, som hittades död i en lägenhet i Bærum efter attacken. Polisen har sagt att Manshaus aktivitet på internet tyder på att han har högerextrema åsikter. Han har även hyllat personerna bakom flera hatmotiverade skjutningar, bland annat den i El Paso i USA tidigare i sommar där 22 personer dödades.

Publicerad: