En av världens äldsta graffitimålningar förstörd

Målades av misstag över med blå färg

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Målningen Highway påstås vara en av världens äldsta graffitimålningar.

Verket har överlevt närmare 30 år. Men idag målades den över med blå färg.  

– Det var ett stort misstag, säger fastighetsägaren.

Graffitmålningen Highway målades 1989 i Rågsveds centrum i södra Stockholm och anses vara en av världens äldsta graffitimålningar. 

Under tisdagsmorgonen gjordes dock ett stort misstag. En klottersanerare trodde att målningen var klotter som skulle tas bort, något som StockholmDirekt och tidningen Mitti tidigare rapporterat om.

– Vi har i många år haft jättemycket problem med klotter. Vi måste vara här och tvätta, sanera och måla flera gånger i månaden, säger Ariba Jokhadar, förvaltare på Rågsved Fastighets AB som äger fastigheten som har målningen på sin vägg.

Enligt honom vet vanligtvis alla om målningens historiska och kulturella värde. Problemet var att personen som arbetade i morse var helt ny på jobbet. När han fick i uppgift att sanera väggen på klotter tog han helt enkelt fel vägg. 

– Det var mot andra sidan, ner mot mataffären, som det riktiga klottret fanns. Som tur var lyckades vi se vad som hände ganska snabbt. Självklart är det inte roligt men killen menade inget illa, säger Ariba Jokhadar.

1 av 10 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Kan återskapa originalet

Nyheten om målarfärgsmissen har spridit sig i graffitikretsar. Bland annat har Ametist Azordegan engagerat sig. Hon är, förutom musikjournalist och initiativtagare till en musikstudio i området, eldsjäl i Rågsved och har goda kontakter i hiphop- och graffitikretsar. 

Tillsammans med fastighetsägaren ska hon försöka lösa problemet. 

– Jag kastade mig in i det här när jag fick höra vad som skett. Jag brinner för Rågsved. Jag har bra bra kontakt med de mest engagerade i graffitimålarna i Sverige. Vi ska se till återställa målningen och att både Rågsvedsbor, fastighetsägaren och graffitimålare blir nöjda, säger hon. 

Under onsdagen ska hon sitta ner och diskutera fram en lösning tillsammans med fastighetsägaren. Att försöka återskapa Highway-målningen är ett alternativ. Särskilt då målningen anses vara ett viktigt kulturarv.

– Det finns ett antal olika idéer som vi ska diskutera. Vi ska lösa det här och göra något bra. Det lovar jag, säger Ametist Azordegan. 

Det har tidigare föreslagits att Highway borde bli k-märkt av Stadsmuseet.


PODD: Var är världens dyraste tavla?

Aftonbladet Daily pratar med antikexperten Pontus Silfverstolpe och försöker reda ut hur världens dyraste tavla försvann.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: