”Jagas av Kazakstans säkerhetstjänst efter spelskuld”

Terrormisstänkta mannens förklaring till svenska myndigheter

Av: Olof Svensson

Publicerad:

Den nu terrormisstänkta mannen kom till Sverige första gången 2012.

I samtal med svenska myndigheter hävdar han att en man från Kazakstans säkerhetstjänst jagar honom för en spelskuld.

Migrationsverket har flera gånger avslagit mannens och familjens ansökan om uppehållstillstånd.

32-åringen och hans fru har vistats i Sverige sedan 2012 då paret ansökte om uppehållstillstånd. Han beskrivs som trevlig, omtänksam och omtyckt.

– Han och hans fru lever ett ordnat liv med barnen. De har gott rykte och har skött alla åtaganden, har en vän tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu är mannen häktad, misstänkt för stämpling till terrorbrott.

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Här förs den misstänktebort från Tingsrätten i Östersund efter häktningen.

Hotas i hemlandet efter spelskuld

I myndighetshandlingar som Aftonbladet har tagit del av berättar 32-åringen att han och familjen fruktar för sin säkerhet i hemlandet Kazakstan. Detta på grund av en obetald spelskuld. En av männen som hotar honom arbetar enligt mannen för säkerhetstjänsten i Kazakstan. Eftersom han och familjen är uzbeker hävdar de att de inte får skydd av myndigheterna i hemlandet.

Familjens ansökan om uppehållstillstånd har fått avslag både av Migrationsverket och migrationsdomstolen. Enligt det senaste beslutet, från 2016, anser domstolen att familjen inte har ”uttömt möjligheten till skydd i hemlandet”.

”En offentliganställd tjänsteman som hotar en enskild person på grund av en privat skuld kan inte anses handla på myndighetens initiativ. De hot och trakasserier som familjen uppger att den har utsatts för får således anses utgå från enskilda individer.” skriver Migrationsdomstolen.

Häktad misstänkt för terrorbrott

Familjen har totalt ansökt om uppehållstillstånd tre gånger. I april 2018 beviljades de tidsbegränsat uppehållstillstånd fram till den sista december i år.

Mannen och hans fru har arbetat på samma arbetsplats. Nyligen bytte mannen jobb för att arbeta för en lokal företagare.

– Han ville prova ett nytt jobb och trivdes bra, har en vän tidigare sagt till Aftonbladet.

På fredagseftermiddagen häktades 32-åringen misstänkte för stämpling till terrorbrott. Han häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, men nekar till brott.

32-åringen greps och anhölls i onsdags i centrala Östersund, enligt uppgifter efter avsiktligt försökt köra över människor med en bil.

Publicerad:

LÄS VIDARE