10 000 SAS-anställda permitteras tillfälligt

Publicerad 2020-03-15

Tillfällig permittering av upp till 10 000 SAS-anställda och ett minimum av flygavgångar.

Det gäller från i morgon måndag.

– Men vi vill inte gå till uppsägningar. Vi ska tillbaka på vingarna så snart som möjligt, säger SAS vd Rickard Gustafson.

Efterfrågan på flygresor är nästan nere på noll på grund av coronaviruset.

– För SAS innebär stängda gränser och avrådan från att besöka världens länder att efterfrågan på flygbiljetter mer eller mindre har försvunnit, sade SAS vd Rickard Gustafson vid en presskonferens på söndagen.

Från och med måndag 16 mars kommer större delen av verksamheten att pausas.

– SAS avgångar kommer att kraftigt minskas. Kritisk infrastruktur till nyckeldestinationer kommer att upprätthållas, sade Gustafson.

Dessutom kommer resenärer tas hem från olika destinationer.

Personalstyrkan skärs tillfälligt ner med ungefär 90 procent.

– Vi genomför en temporär permittering av arbetsstyrkan med 10 000 personer. Vi önskar inte att det här ska gå till uppsägningar, utan vi vill ha tillbaka våra medarbetare så fort det låter sig göras, sade Gustafson.

Han efterlyste statligt stöd till SAS:

– Flyget är samhällsbärande. Det är viktigt att myndigheterna ser till att förutsättningarna finns för ett bärkraftigt flyg också efter covid-19, sade Rickard Gustafson.

Han poängterade samtidigt att bolaget klarar en tid av minskad verksamhet utan intäkter, eftersom SAS har stora penningreserver.

Målet för SAS är att återgå till normal verksamhet så snart det är möjligt.

SAS vd Rickard Gustafson.

Svensk Pilotförenings uppmaning till regeringen

I ett pressmeddelande skriver Svensk Pilotförening att situationen inte kan jämföras med någon annan än under efterkrigstiden och att det behövs drastiska åtgärder om flygbolagen ska överleva.

Deras bedömning är att om inte åtgärderna snabbt sätts in riskerar den svenska infrastrukturen att falla samman samt att tusentals anställda riskerar att förlora sina jobb.

– Vi uppmanar regeringen i att omedelbart gå in med kraftfulla åtgärder. Åtgärder måste säkerställa flygbolagens möjligheter till fortsatt drift, trots akut likviditetsbrist, säger Svensk Pilotförenings Ordförande Martin Lindgren.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS