Strandträngsel och parkeringskaos under värmeböljan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Värmeböljan får svettiga badgäster att trängas på stränder – och parkeringar.

Vid en badplats i Askim började två personer slåss för att först komma åt en ruta.

– En av dem ska också ha försökt köra på eller trycka iväg den andra med sin bil, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl i polisregion Väst.

Högsommarvärmen med upp emot 30 grader på flera håll i landet får folk att vallfärda till badplatser. I Tylösand har 45 000 människor besökt stranden under helgen.

Men den stora anstormningen skapar också problem med trängselkaos och fullpackade parkeringar trots pandemin. Under söndagen hade polisen i Västra Götaland och Halland haft mängder med ärenden relaterade till badplatser.

– Det är extremt varmt och vindstilla vilket gör det trevligt på Västkusten. Men vi har haft ett väldigt hårt tryck, främst på mindre badplatser och allra värst i Askim, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl på polisen.

Stor trängsel vid Varamobadet, Motala, under söndagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Stor trängsel vid Varamobadet, Motala, under söndagen.

Misshandel efter parkeringstjafs

Bland annat fick en polispatrull upprätta en anmälan om misshandel efter att två personer börjat slåss om vem som skulle ha första tjing på en ledig parkeringsplats vid en badplats i Askim.

– Det är problematiskt att vi nu har en så hård belastning vilket gör att vi inte hinner med att titta på platserna i den omfattning vi önskar, säger Morten Gunneng.

När anvisade parkeringsplatser är slut parkerar många bilister längs vägkanterna och riskerar att blockera uttryckningsvägar och problemet har blivit tydligt under värmeböljan.

– I grund och botten är detta vanliga felparkeringar och vi har tagit hjälp av kommunen för att hantera det här, säger han.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Polis patrullerade på stranden i Motala.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Skylt med uppmaningen att hålla avstånd.

Under lördagen tvingades en ambulans parkera i en hamn för att med båt kunna ta sig ut till en strand i Karlsborg och vårda en sjuk pojke.

– Flera räddningsfordon har haft problem och om det är en nödsituation så måste vi komma fram snabbt. Jag tror inte att alla inser den problematiken fullt ut och det förvånar mig att folk inte kan gå några extra meter. Man behöver inte parkera allra närmast stranden. Om det är fullt nära stranden får man utöka promenadsträckan helt enkelt, säger Morten Gunneng.

Flytbrygga med 70 personer kantrade

Polis och räddningstjänst fick problem under en uttryckning till Åhus under söndagen efter att en flytbrygga kantrat.

– Det var väldigt mycket folk på, 70 personer. Den kantrade och slog runt och i samband med det blev det oroligt och stökigt varpå en allmänhet ringde in och var oroligt att någon blivit kvar i vattnet, säger Jimmy Ask, inre befäl på räddningstjänsten Skåne nordost.

Kvar på den ursprungliga bryggan fanns så mycket folk att räddningspersonalen hade svårt att ta sig fram och polis fick skingra folksamlingen.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Kön till kiosken ringlade lång.

”Ingen tänker på corona längre”

Marija Zdravkovic bor i Huddinge och besökte Årsta havsbad med sin son under söndagen.

– Det var massor med folk och bilar, svårt att hitta parkering. Hela stranden var full faktiskt. Alla var jättenära.

Hur tänker du kring att ni bidrar till folksamlingen när ni själva åker hit?

– Vi bryr oss inte om corona längre – ingen tänker på corona längre. Utomlands är det annorlunda, där bär alla munskydd. Om någon bär munskydd här blir man snarare rädd och tror att det är för att personen har corona, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE