Trump kan nyttja 213-årig lag för att kalla in militären

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

President Donald Trump använder sig av en 213 år gammal lag som tillåter honom att kalla in militären – ”Insurrection Act”.

Kort före Trumps tal avlossade polis tårgas mot demonstranterna utanför Vita huset.

– Mitt främsta ansvar som president är att skydda det amerikanska folket, säger Trump som klassar demonstranterna som terrorister.

Timmar efter att president Donald Trump kritiserat landets guvernörer för att vara för veka kallade han in landets militär.

Strax före midnatt anlände och formerade sig beväpnade soldater på gräsmattan framför Vita huset i Washington DC.

Utanför skanderade samtidigt tusentals demonstranter. Då var det knappt en timme till att utegångsförbudet i staden träder i kraft, klockan 19 lokal tid.

40 minuter innan utegångsförbudet meddelades att president Donald Trump skulle hålla ett framträdande. Bland kravallpoliser och militär på Vita Husets gräsmatta syntes innan talet justitieminister William Barr.

”Jag kommer att ge ett kort besked från Rose Garden klockan 18.30 för att uppdatera läget angående det federala svaret” twittrade Donald Trump med tio minuter kvar till framträdandet.

Vid 18.30-tiden, lokal tid, avlossade kravallutrustad polis tårgas mot demonstranter som samlats utanför VIta huset.

– Till synes trots att demonstranterna inte gjorde något särskilt, säger CNN:s Wolf Blitzer i deras direktsändning.

”Don’t shoot” skanderade demonstranterna med uppsträckta händer.

”Vårt land vinner alltid”

Då gick ridande polis in mot dem med tårgas och gummikulor. Minuter senare klev Trump upp på podiet. Han meddelade först att rättvisa ska skipas för George Floyd.

Men att först måste ordningen i landet återställas.

Sen uppger Trump att demonstrationerna kapats av extremister och att många medborgare, poliser och affärsrörelser skadats.

– Jag är er president för lag och ordning, jag är beskyddare av fridfulla demonstranter, säger Donald Trump samtidigt som kravallpolis sköt gummikulor mot till synes fredliga demonstranter precis utanför Vita huset.

Strax före midnatt anlände beväpnade soldater till Vita huset.
Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Strax före midnatt anlände beväpnade soldater till Vita huset.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Stora protester i Washington under Donald Trumps tal.

Trump meddelade sedan att han ska mobilisera alla krafter som står till hans förfogande för att återställa ordningen. Bland annat genom att kalla in ”tusentals och åter tusentals militärer” för att ta hand om upploppen han kallar inrikesterror. Och att de ska sättas in över hela landet om inte guvernörerna sätter in nationalgardet.

– Vi kommer vinna till 100 procent, vårt land vinner alltid, säger Donald Trump.

Efter talet tog Trump sig till St John's Episcopal Church, även kallad ”presidenternas kyrka”. När det blev känt spekulerades det i att polisen sköt tårgas och gummikulor mot demonstranter för att han skulle kunna promenera till kyrkan, enligt CNN.

Två minuter efter att utegångsförbudet trädde i kraft promenerade president Trump från Vita huset-området på väg mot kyrkan där den fredliga demonstrationen kort tidigare skingrats med våld.

Utanför kyrkan som bommats igen under upploppen höll han under en kort stund upp en bibel, ställde upp för en bild med bland annat justitieminister och sin pressekretare.

Sen gick han tillbaka till Vita Huset.

Användes senast 1992

Källor uppger för NBC News att presidenten har funderat på att kalla in militären i den nationella situation som råder en tid. Han ska ha blivit allt mer frustrerade över de våldsamma upplopp som plågat i princip alla större amerikanska städer de senaste dagarna.

Upploppen har växt fram ur en gång fredliga demonstrationer mot rasistiskt polisvåld i USA. Som aktualiserades ännu en gång när George Floyd, 46, dödades under ingripande i Minneapolis 25 maj.

Sedan 1878 finns i USA en lag, ”Posse Comitatus”, som förbjuder regeringen från att använda militären för att utföra polisiära uppgifter inom landets gränser.

Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump använder sig av en 213 år gammal lag som tillåter honom att kalla in militären – ”Insurrection Act”.

Men det finns alltså en ännu äldre federal lag som ger presidenten rätt att kringå den bestämmelsen, ”Insurrection Act” från år 1807.

– Insurrection Act är ett av de verktyg som finns, om presidenten väljer att använda det eller inte är hans beslut, säger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany till NBC News.

Senast den användes var i Los Angeles 1992 när våldsamma kravaller utbröt under liknande omständigheter som nu.

53 dog i kravallerna

Då misshandlades 47-årige Rodney King brutalt av batongbeväpnade poliser. Händelsen fångades av en förbipasserande med videokamera. Kravallerna i Los Angeles bröt ut när de fyra polismännen friades från misstankarna om misshandel och tjänstefel.

I kravallerna dog 53 människor, tusentals skadade och ännu fler greps.

För att använda sig av lagen måste president Donald Trump först utfärda en order om att ”upprorsmakarna ska skingra sig och avlägsna sig fredligt till sina hem”, något som ska göras inom en begränsad tid.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE