Trump: Vi gick genom ett helvete

Ivar Andersen/TT

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

En treårig häxjakt. Så beskriver Donald Trump sin tid som USA:s president, när han efter frikännandet i riksrättsprocessen talar i Vita huset.

– Om det här hade hänt president Obama hade många personer suttit i fängelse, säger Trump.

Trump möttes av en lång applåd när han på torsdagen klev upp i Vita husets talarstol.

– Vi har alla gått igenom mycket, och förmodligen förtjänar vi alla den där applåden för det har varit en väldigt orättvis situation, säger presidenten.

Trump beskriver sin ämbetsperiod, och Demokraternas opposition mot hans styre, som en treårig häxjakt.

Hans tal direktsändas av flera stora tv-bolag..

– Vi genomgick ett helvete. Orättvist. Vi gjorde ingenting fel, ingenting fel. Jag har gjort fel i mitt liv, jag erkänner det. Inte med flit, men jag har gjort fel. Men slutresultatet är detta, säger Trump och håller upp tidningen Washington Post, vars förstasida pryds av rubriken "Trump frikänd".

Därefter räcker presidenten tidningen till USA:s första dam Melania Trump.

– Vi tar med den här hem, älskling. Kanske kan vi rama in den. Det är första gången jag fått en positiv rubrik i Washington Post.

"Ondskefullt"

Presidenten beskriver sina motståndares agerande som "ondskefullt och korrupt".

– Jag hoppas att det här inte händer någon annan president någonsin. Jag vet inte om någon annan president hade kunnat klara av det.

Trump pekar ut demokraten Adam Schiff, som hade en framträdande roll i riksrättsprocessen, samt den sparkade FBI-chefen James Comey som särskilt klandervärda.

– Om det här hade hänt president Obama hade många personer suttit i fängelse i många, många år, säger Trump.

"Oärliga och korrupta"

Tidigare under torsdagen talade Trump vid den årliga bönefrukosten i huvudstaden Washington pikade då Mitt Romney, den ende den republikanske senatorn som röstade för en fällning i riksrätten. Enligt Trump var det fel av Romney att hänvisa till sin tro när han fattade sitt beslut.

– Jag tycker inte om människor som utnyttjar sin tro för att berättiga ett beslut som man vet är felaktigt, säger Trump enligt Reuters.

Historisk riksrätt

Riksrätten avslutades sent på onsdagen då Trump friades från de två anklagelsepunkter som lagts fram av representanthuset.

Demokraterna anklagade Trump för att ha fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, en möjlig rival till Trump i höstens presidentval. De formella riksrättsanklagelserna var maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Hela riksrättsförfarandet har pågått sedan i september och onsdagens omröstning i senaten markerade slutet för den tredje riksrättsrättegången i USA:s historia.

Tidigare har presidenterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blivit formellt anklagade av representanthuset, men sedan friats av senaten.

Detta är dock första gången någonsin som en president som ställts inför riksrätt kandiderar för omval.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen