Syrien: USA varnar för stor flyktingkris

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Syriska flyktingar i Idlib på väg mot gränsen mot Turkiet under onsdagen.
Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Syriska flyktingar i Idlib på väg mot gränsen mot Turkiet under onsdagen.

NYHETER

USA varnar för en internationell kris sedan hundratusentals människor flytt undan striderna och flygangreppen i nordvästra Syrien.

Samtidigt fortsätter flygattackerna att skörda civila offer.

Ankara planerar nu insatser för att skydda turkiska soldater och civila i regionen.

Bara under de tre senaste dygnen har de syriska och ryska stridsflygen genomfört ungefär 200 flygangrepp i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, säger USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey. Han uppger också att cirka 700 000 människor som flytt undan striderna och angreppen rör sig norrut mot den turkiska gränsen.

– Detta kan sedan skapa en internationell kris, säger Jeffrey vid en pressträff.

Nya civila offer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll ett fem timmar långt möte med landets nationella säkerhetsråd på torsdagen. Det beslutades att förstärkta insatser för att skydda turkisk militär och civila i Idlib ska genomföras, skriver rådet i ett uttalande.

Stora delar av nordvästra Syrien kontrolleras ännu av rebellgrupper, varav en del är jihadistiska. Men de senaste månaderna har de varit under växande militärt tryck av regimen och dess ryska allierade.

Den strategiskt viktiga staden Maarat al-Numan i Idlib intogs på onsdagen efter att i sju år ha varit rebellkontrollerad. Staden ligger vid den viktiga motorvägen M5 mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo, landets två största städer.

Minst tio civila dödades i ett flygangrepp i staden Ariha i Idlib på torsdagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Raserade byggnader

Enligt SOHR var det ryska stridsflygplan som utförde attacken som utfördes nära ett bageri och en sjukvårdsklinik. Den ryska militären uppger dock att den inte utfört några uppdrag i området under torsdagen.

En korrespondent för nyhetsbyrån AFP säger att en läkare som var täckt av betongdamm rusade ut från kliniken och skrek att det brann. I närheten har tre hela byggnader rasat och flera fordon har totalförstörts.

Gråt och rop på hjälp hördes i området.

Publicerad:

LÄS VIDARE