Stor smittspridning på Vrångö efter körträff

Uppdaterad 2020-06-16 | Publicerad 2020-06-14

Kyrkornas körträff misstänks vara startskottet för corona-utbrottet på Vrångö i Göteborgs södra skärgård.

Nu rapporteras att en fjärdedel av öns befolkning fått symtom.

– Folk vill inte komma hit, de är rädda för att komma, säger Pernilla Friberg, boende på Vrångö.

I början av juni larmade statsepidemiolog Anders Tegnell för en ökad smittspridning i Västra Götaland.

En plats i Västra Götaland som den senaste tiden drabbats extra hårt är Vrångö, i Göteborgs södra skärgård.

Där har en fjärdedel av de 400 öborna fått symtom, rapporterar SVT.

De rapporterar också att 25 % av Vrångöborna som testat sig i veckan har pågående corona.

Man misstänker att smittan fick stor spridning efter en körträff, där medlemmar från flera kyrkor för hade en ekumenisk sammankomst på just Vrångö.

GP, som var först med att rapportera om coronautbrottet på Vrångö har pratat med Styrsös vårdcentralschef Marie Johansson som sagt att viruset också spridigt sig till de andra öarna i södra skärgården. Johansson säger till GP att öbor behövt vård på sjukhuset:

– Ja, det är några stycken som vi vet. Det är otroligt tråkigt. Vi kommer inte vara förskonade någonstans, utan det sprider sig här nu.

Vrångö hamn i Göteborgs skärgård.

Lokaltester på Vrångö

Efter rapporter om att flera öbor insjuknat i covid-19 har intresset för att få testa sig blivit väldigt stort och under veckan har Styrsö vårdcentral åkt ut till Vrångö för att möjliga smittade inte ska behöva ta färjan för att åka och testa sig.

– Vi har egentligen inte resurser att genomföra tester på alla öar, men eftersom vi nu har ett större utbrott på Vrångö så åker vi dit och försöker ta alla som har symptom, har Marie Johansson sagt till GP.

Pernilla Friberg är boende på Vrångö och berättar att ön numera är helt tom.

– Folk vill inte komma hit, de är rädda för att komma hit. De tror att de kanske blir smittade lättare här. De är rädda, så det är väldigt folktomt här, säger Pernilla Friberg.  

Hon tror dock att smittan hade kommit till ön även om det inte hade hållits en körträff.

– Kör eller inte, det hade kommit hit ändå. Om man tittar på badgäster och båtgäster som kom innan utbrottet så var det fullt vid hamnen. Och mycket turister som kom på dagarna, så det var ju bara en tidsfråga, säger Pernilla Friberg.


PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen