De tar hand om djuren när hotade kvinnor flyr

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2019-12-18

MALMÖ. Inte sällan ger sig män som slår kvinnor även på hennes husdjur. Djuret blir ett redskap för kontroll.

Då händer det att offret inte vågar lämna av rädsla för vad som ska hända djuret.

I en sådan situation kan eldsjälarna från föreningen Voov gripa in genom att ordna jourhem till djuret – så våldsoffret kan fly.

En kvinna misshandlas svårt av sin man och hamnar på sjukhus. Det är fjärde gången mannen slår henne så mycket att hon behöver läkarvård. Kvinnan inser att hon måste fly.

Socialtjänsten erbjuder en plats på skyddat boende. Men kvinnan tvekar – dit får inte hennes älskade hund följa med.

Med stor vånda beslutar hon sig för att ändå åka hem. Kvinnan står inte ut med tanken att hunden ska lämnas ensam med mannen.

Det är en inte helt ovanlig situation för kvinnor, och i vissa fall även män, som lever i våldsamma relationer.

Men räddning finns.

Tack vare några eldsjälar och ett 20-tal volontärer kan föreningen Voov – Veterinär omtanke om våldsutsatta – i Malmö/Skåne snabbt ordna jourhem för husdjur som behöver skydd.

– Vi jobbar dygnet runt. Under hösten har det varit extremt många ärenden, säger Gabriella Klintestam, ordförande Voov Malmö/Skåne.

Djur misshandlas

Omkring tio timmar i veckan lägger Gabriella Klintestam på att styra upp jourhem åt olika sorters djur. För det mesta är det polisen, kvinnojourer eller socialtjänsten som ringer om utsatta djur.

Ofta handlar det om situationer där även djuren misshandlas eller används som utpressningsverktyg.

Gabriella Klintestam minns speciellt ett ärende med en kvinna som bodde på en gård med både katter, hundar och hästar.

– Hon stod på gårdsplanen och var på väg att lämna honom. Då lade hennes man upp kattungar på motorhuven på deras bil och sa ”De här lever inte när du kommer tillbaka”. Kvinnan gick tillbaka in i huset.

Gabriella  Klintestam är ordförande för Voov Malmö/Skåne som tar hand om djur vars mattar inte får ta med dem till ett skyddat boende.  På bilden till höger syns Emma Sjölin, placeringsansvarig, Annika Siggelsten, tidigare jourhem, hunden Ozzy och Gabriella Klintestam ägare till Ozzy och ordförande i VOOV Malmö/Skåne.

Jourhemmen måste vara hemliga

I genomsnitt får djuret – ofta en hund – stanna tre till sex månader i jourhemmet innan det kan återvända till sin ägare. För jourhemmen gäller det att vara beredd på en känslomässig berg- och dalbana.

– Det kan vara både underbart och skitjobbigt. När man vet att det har ordnat sig för kvinnan, och hunden får komma hem till välordnat hem så känns det såklart jättebra, säger Annika Siggelsten.

Hon har varit jourhem i flera år åt Voov. Hundarna har kommit och gått. Hon beskriver det nästan som en drog – har man väl börjat hjälpa utsatta djur så är det svårt att sluta.

Nu är dock hennes hem fullt. En hund som tidigare varit misshandlad har fått sitt för alltid hem hos Annika.

– Det var många tårar innan jag fick adoptera den. Vid en tidpunkt ville ägaren ha tillbaka den men hade inte ordnat upp sitt liv. Situationen hade istället blivit värre, säger Annika Siggelsten.

Den som vill vara jourhem åt ett utsatt djur måste kunna visa att man har erfarenhet av det djurslaget och att man kan erbjuda god skötsel. Det gäller också att kunna hålla låg profil och skydda djurets identitet.

– Jag har fått dra historier om att jag passar en sjuk mosters hund för mina grannar. Det är väldigt viktigt att ingen får reda på var hunden är placerad, säger Annika Siggelsten.

Blev dödshotade

Det händer att våldsutövaren försöker få tag på djuret för att på så vis få kontroll över sitt offer – kvinnan – igen.

– Vi i styrelsen har blivit både pistolhotade och dödshotade. Därför är det väldigt viktigt att jourhemmens identitet inte röjs. Jourhemmet får inte heller kalla hunden vid dess riktiga namn när man är ute eller lägga ut bilder på sociala medier, säger Emma Sjölin, placeringsansvarig Voov.

I dagsläget har Voov Malmö/Skåne 20 aktiva jourhem. Enligt Gabriella Klintestam är behovet av fler jourhem stort.

– Vissa kan bara ta katter och en del vill inte ta stora hundar. Så vi behöver helt klart fler jourhem, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS