EU öppnar för förlängd brittisk tidsfrist

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-01-07 | Publicerad 2019-12-27

Ge oss mer tid, tycks EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen be om inför förhandlingarna med Storbritannien om de framtida relationerna. Arkivbild.

EU kan komma att behöva mer tid – bortom den sista december 2020 – för att förhandla fram ett frihandelsavtal med Storbritannien, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Brexit blir med största sannolikhet av den 31 januari, om allt går som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tänkt sig. Efter storsegern i nyvalet den 12 december har Konservativa partiet en klar egen majoritet i det brittiska parlamentet som ska rösta igenom utträdesavtalet.

Under de elva månaderna fram till årsskiftet 2020/2021 kommer EU och Storbritannien att förhandla om sina framtida relationer. Det handlar om inte bara om handel utan även stora frågor som till exempel utbildning, transporter och fiske.

Kan förlängas

Tidigare i månaden sade Ursula von der Leyen att tidsramen är "extremt kort" för att hinna med allt. I ett par intervjuer på fredagen fortsätter hon att ifrågasätta om den 31 december är en realistisk tidsfrist.

– Det oroar mig mycket, för tiden är ytterst knapp för alla de frågor som måste förhandlas, säger Ursula von der Leyen till den tyska tidskriften Der Spiegel.

Enligt henne bör båda sidor allvarligt ta sig en funderare på om tiden räcker till att baxa fram ett intrikat frihandelsavtal plus alla möjliga sorters samarbeten och regler.

– Det vore rimligt att utvärdera läget vid halvårsskifte och sedan, om nödvändigt, komma överens om att förlänga övergångsperioden, säger hon till den franska tidningen Les Echos.

Svensk oro

Vid EU:s toppmöte den 13 december pekade Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) på hur pressat schemat är:

– Det är en mycket svår förhandling som förestår och det är mycket kort tid. Från den första februari till den sista december 2020 så ska vi förhandla fram frihandelsavtal, vi ska tala fiskeavtal, vi ska ha säkerhetsarrangemang och så där. Det där är någonting som normalt tar flera år – så det är en väldigt svår uppgift.

Även statsminister Stefan Löfven har uttryckt oro över tidsbristen.