Barn på väg – då gör Harry och Meghan som i Sverige

Prinsparet skaffar Instagram inför ”Baby Sussex” ankomst

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det är inte bara prins Harry och Meghan Markle som går i väntans tider. De brittiska tidningarna är också ­fulla av förväntan och ser det svenska kungahuset som parets förebild.

Prinsparets nystartade Instagramkonto har på kort tid fått över fyra miljoner följare och här hoppas man nu få se den nyfödda för första gången – precis som i Sverige.

I England kallas den för ”Baby Sussex”. Prins Harry och Meghan Markle ­väntar sitt första barn vilken dag som helst och som hertig och hertiginna av grevskapet Sussex är smeknamnet givet. 

Påverkas av Sverige

Den brittiska tidningen Hello magazine hävdar att hertigparet påverkats av det svenska kunga­huset då de tänker visa de första bilderna av bebisen på Instagramkontot @sussexroyal. 

– Det tror jag stämmer, absolut, säger Eva Ossiansson, expert på sociala medier och lektor vid Handelshögskolan i Göteborg. 

– Det svenska kungahuset har varit väldigt duktigt på att bygga upp sin folklighet. Det brittiska kungahuset är också älskat, men på ett annat sätt.

– Där är det väldigt konservativt, och jag tror att paret vill ha ett modernare sätt att kommunicera, säger Eva Ossiansson.

1 av 3 | Foto: Chris Jackson/AP
Meghan, hertiginna av Sussex, ­väntar barn tillsammans med sin prins Harry. Deras ­nystartade Instagramkonto har på kort tid fått över fyra miljoner följare.

Om Meghan och Harry använder Instagram för att visa upp bilden på sitt förstfödda barn är det i så fall första gången i det brittiska kungahuset. Här brukar första officiella bilden på kungliga barn tas av pressfotografer när mamman visar upp det på sjukhustrappan, på vägen hem efter förlossningen. 

Ett Instagramkonto ger stora möjligheter att på sina egna villkor visa upp sig för allmänheten, menar Eva Ossiansson. 

– Att själv ha kontroll över vad man vill framhäva, hur man vill framstå ligger i tiden. Det är också ett sätt att komma närmare sina fans, att bli kompis med de som ­gillar kungligheter. 

Den engelska tidningen Hello magazine hoppas på Instagram­bilder på bebisen och tar upp kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bilder på sina nyfödda. 

”Båda har, liksom svägerskan Sofia, visat upp underbara hemma-hos-bilder”, skriver Hello magazine. 

”Enorm press”

”De traditionella fotografierna utanför sjukhuset sätter en enorm press på mamman”, förklarar reportern Ainhoa Barcelona på Hello ­magazine i ett mejl till Aftonbladet. 

”Därför tror vi att Meghan och Harry kanske gör som prinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia har gjort tidigare och visar upp en mer avslappnad bild redan från sjuk­huset.”

”Tidpunkten när de lanserar kontot är verkligen ingen tillfällighet. Kunde de som de svenska kungligheterna visa en bild på bebisen inifrån sitt nya hus skulle det bli mer personligt och ett underbart sätt att introducera den kungliga bebisen för sina kungliga fans jämfört med att stå på en trappa”, skriver Hellos reporter. 

Får mer skydd

Sociala medier har blivit en viktig del i det svenska kungahusets arbete, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett mejl:

”De europeiska hoven är organiserade på sinsemellan ganska olika sätt. Det påverkar också hur man bygger upp strukturen för sina sociala medier”.

Med sociala medier får kungahusen en mer skyddad situation, menar Eva Ossiansson.

– Man kan förebygga skvaller och genom att publicera bilder när det passar en själv känner man sig mer i fred.

– Det är svårt att vara en människa och samtidigt ha en officiell roll, påpekar Eva Ossiansson. 


Baby Sussex – hett efterlängtad

Prins Harrys och Meghan Markles första barn väntas komma till världen vilken dag som helst. Prinsparet har flyttat in i sitt nya hus, Frogmore cottage, vid Windsor castle och Meghan gick på föräldraledighet för en tid sedan. 

På det nya kontot @sussexroyal på Instagram tror brittiska tidningar att bild på den nyfödda kommer att publiceras. 

 Brittiska vadslagningsfirmor spekulerar förstås i namn. För en flicka ligger Diana, ­Victoria, Alice eller Grace bra till. För en ­pojke har namnen Arthur, Edward, James och Philip låga odds.

Publicerad:

LÄS VIDARE