Professorn: Därför är det viktigt att vaccinera sig mot tbe

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2020-07-15

I fjol drabbades 35 personer av tbe i Region Uppsala.

I år när många semestrar på hemmaplan kan det bli ännu fler, varnar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Han uppmanar alla som kommer vistas i ett riskområde att vaccinera sig för att undvika virussjukdomen som fästingar för med sig.

”Tbe överförs direkt när fästingen biter, den är inte som borrelia som tar 12–24 timmar”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Alla fästingar bär inte på tbe, men de som gör det rör sig framför allt i södra och mellersta Sverige. I synnerhet i Uppsala läns, Stockholms och Södermanlands kusttrakter och runt Mälaren.

Av de 359 fall som rapporterades in till Folkhälsomyndigheten i fjol var 35 hemmahörande i Region Uppsala och hittills i år har ett av de totalt 32 fallen konstaterats här.

– Vi inte haft så många fall i Uppsala än men det är fortfarande rätt tidigt på säsongen. De flesta brukar komma i augusti september, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Saknas medicin mot tbe

Trots att det är sent att vaccinera sig mot tbe i mitten av juli för årets säsong uppmanar han alla som bor eller kommer att vistas i ett riskområde att vaccinera sig.

– Det är bra om man hinner med ett par skott av vaccinet, det ger alltid något skydd. Tbe är en väldigt otrevlig sjukdom att få. De allra flesta som får tbe utvecklar ingen sjukdom, utan har ganska milda symtom. Men tillhör man dem som har otur och får mer allvarliga symtom så kan det bli väldigt besvärligt. Vaccinet är trots allt, även om det inte ger 100 procentigt skydd, en hyfsat bra försäkring mot tbe, säger han.

Tbe överförs direkt när fästingen biter en. Den är inte som borrelia som tar 12–24 timmar och de som smittas kopplar sällan de första symtomen till virussjukdomen, enligt Olsen.

– Det kan vara att man får en sommarförkylning eller att man känner att man blir lite febrig och får ont i huvudet. Då tänker man ofta att man har en annan infektion. Sedan går ofta den infektionen över och man har ett fritt intervall på en vecka till tio dagar innan symtomen från centrala nervsystemet kommer. Då är det försent att börja behandla virussjukdomen. När det väl kommit in i centrala nervsystemet finns ingen behandling, bara symtomlindrande behandling.

Ger allvarliga symtom

Vad man får för symtom beror sedan på var viruset sätter sig i hjärnan och hur mycket av hjärnan som omfattas av infektionen. En del får svårare att bära saker och blir lättirriterade med snabba humörsvängningar, andra blir helt förlamade av virussjukdomen.

– Är det så att man tillhör procenten som smittas så kan man bli riktigt sjuk, dö eller får en så svår sjukdom att livet blir outhärdligt, säger Olsen.

Region Uppsala har, liksom resten av landet, sett en ökning av sjukdomen under de senaste åren. I år när många stannar hemma finns det även risk att ännu fler drabbas, anser Olsen.

– Det finns en ganska betydande risk att vi får se fler fall i år än vad vi sett de senaste åren.