Coronapandemin

Optimism i Malmö – nya lagen träder i kraft

Av: 

Robert Rosén

Arvid Nordland är enhetschef på miljöförvaltningen.
Arvid Nordland är enhetschef på miljöförvaltningen.

NYHETER

Den nya lagen träder i kraft på onsdagen.

Vilken innebär att kommunerna nu får tillsynsansvar för trängseln på restauranger.

– Det jag ser som positivt med att det blir en lag istället är att det kan förkorta beslutsprocessen lite, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll i Malmö.

De trängselkontroller som miljöförvaltningen i Malmö stad genomfört på stadens restauranger under våren och sommaren kommer framöver att se något annorlunda ut.

Tidigare har tillsynen skett på uppdrag av Smittskydd Skåne, vilka också fått fatta beslut om eventuella stängningar av verksamheter.

På onsdagen börjar dock den nya tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla.

– Den största ändringen med lagen blir att kommunen fattar besluten istället för smittskydd, vilket vi ser positivt på, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll.

Vitesföreläggande och stängning

Istället för att skicka vidare ärenden till Smittskydd Skåne är det nu upp till miljöförvaltningen att besluta om eventuella påföljder såsom stängning eller vitesföreläggande, om trängseln är för stor på en uteservering eller restaurang.

Arvid Nordland är nöjd med att Smittskydd Skåne tidigare haft ansvaret men när miljöförvaltningen nu blivit varma i kläderna och lärt sig hur ärenden ska bedömas är det i princip bara glada miner över att de får ta över ansvaret.

– Det jag ser som positivt med att det blir en lag istället är att det kan förkorta beslutsprocessen lite. Om det har varit akut brist på något ställe har vi behövt ta det vidare till smittskydd, som har behövt ett samlat underlag för att göra en till bedömning. Nu har vi själva möjligheten att ta de besluten på miljöförvaltningen, säger han.

Hittills i år har enbart fyra ärenden i Malmö skickats vidare till Smittskydd Skåne, där ett kafé tillfälligt fick stänga ner.

Ärenden har tidigare skickats till Smittskydd Skåne, med smittskyddsläkare Eva Melander i spetsen.

”Kan vara lika effektivt”

Möjligheten att förelägga och vitesförelägga fyller nu ett tomrum som tidigare funnits.

– Det är klart att det kan finnas fall när det är som nu, fram till och med i morgon (läs i dag), där det skickats till smittskydd för att vi tyckt att det varit så allvarligt att det borde stängas eller att det hänt vid upprepade tillfällen.

Han fortsätter:

– Det har varit den enda åtgärden som funnits så då är det klart att vi fått använda oss av den, men jag tror att det många gånger kan vara lika effektivt att använda ett föreläggande med vite eller bara ett föreläggande. Då blir det tydligt för verksamheten vad de måste göra för att uppfylla de här kraven.

”Inte experter på det”

Att kommunen nu tar över tillsynsansvaret av trängseln på uteserveringar behöver dock inte enbart vara positivt.

– Vi är som sagt inte experter på det, så det kan bli situationer där vi är beroende av smittskydd ändå. Vi kanske lutar oss mot dem när vi fattar beslut om något som kan vara en svårighet, men jag tror övervägande att det är positivt.

Han lägger till:

– Det ställer såklart ett större ansvar på oss men vi har jobbat med det här en tid och känner oss också redo att ta det här ansvaret.

Den nya lagen gäller året ut.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 250 skåningar har avlidit i covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Uteserveringar

Hotell & restaurang

Coronaviruset

Lag & rätt