Coronavirusets påverkan på brottsligheten

Publicerad 2020-05-18

Antalet anmälda brott fortsätter att minska kraftigt i Uppsala.

Antalet anmälda brott fortsätter att minska kraftigt i Uppsala sedan coronapandemin tog fart under mars och april.

– Vi ser en kraftig minskning av antalet anmälda brott, säger regionpolischef Carin Götblad.

11 procent.

Så mycket har brottsligheten gått ner i Uppsala på grund av coronakrisen. En trend som även syns nationellt där det totala antalet brott har minskat med 9,8 procent under mars och april.

– Vi ser en kraftig minskning av antalet anmälda brott, inte minst i Uppsala där vi har en nedgång på hela elva procent, säger regionpolischef Carin Götblad.

Carin Götblad, regionpolischef Mitt.

Stängda krogar påverkar

Framförallt är det våldsbrott på offentliga miljöer där nedgången syns som allra tydligast, vilket kan ha att göra med att flera krogar och restauranger inte kan ha öppet som vanligt.

– Det är betydligt lugnare på gator och torg, mycket mindre våld i offentlig miljö, och det är jättebra, fortsätter Carin Götblad.

– Tack vare Rimfrost är det också många fler poliser än vanligt som rör sig ute, och det tror jag också bidrar till att det är lugnare just nu.

Ingen skjutning sedan Rimfrost inleddes i Uppsala i mars.

Ingen skjutning

Nationellt har dock Operation Rimfrost ifrågasatts då antalet skjutningar i landet inte har minskat sedan operationen påbörjades. Men i Uppsala, som statistiskt har varit hårdast drabbat, har skjutningarna uteblivit helt.

– Inte en enda skjutning har vi haft i Uppsala sedan Rimfrost påbörjade, och det är väldigt glädjande, fortsätter Carin Götblad som dock varnar för att det kan vara en tillfällig nedgång.

– Hittills har vi inte haft några uppgörelser mellan gängen i Uppsala, men man får inte glömma att det bara har gått två månader. Det är lite för kort period för att kunna dra några större slutsatser.

Poliser testas fortfarande inte för coronaviruset.

Ingen testning av corona för poliser ännu

När det gäller coronaviruset är poliser särskilt utsatta för att smittas, men trots det är det ännu inte aktuellt att börja testa poliser.

– Vi har fått lite förslag, men det är främst från privata aktörer, så vi väljer att avvakta lite. Dels måste testerna vara tillförlitliga, och i första hand är sjukvårdspersonal som ska testas. Men jag hoppas verkligen att det kommer igång, så att också polispersonal kan få testa sig, säger Carin Götblad.