SD utmanar S som största parti

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-10-23

SD:s väljarstöd närmar sig S i ännu en opinionsmätning.

– Vi har potential att bli störst, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Statsministern spela ner Socialdemokraternas väljartapp.

Sverigedemokraterna (SD) har gått starkt fram i höstens opinionsmätningar. I DN/Ipsos nya mätning får partiet en toppnotering, 23 procent. Det är klart före M på 16 procent och strax efter S på 24 procent.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven pekar på att det inte är första gången S har dåligt stöd i början av en mandatperiod.

– Det går tretton mätningar på ett dussin, jag kan inte förhålla mig till det, säger Löfven till TT.

Är övertygad

TT: Du kanske blir den som gör S till Sveriges näst största parti?

– Det är din spekulation. Jag är långt ifrån där. Jag är helt övertygad om att när vi går till val så har vi kunnat visa de resultat som gör att vi har folks förtroende, säger Löfven.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof tror att det finns ett missnöje bland S-väljare med januariavtalet och att all uppmärksamhet kring brottsligheten gynnar SD.

– Det är en dyster bild av Sverige som skildras och som jag menar är sann. När regeringen inte verkar ta den på allvar så är det klart att väljarna söker alternativ, säger Jomshof.

Inget tak?

Han tror också att opinionsframgången beror på att väljarna har fått större förtroende för SD som parti.

– Det har funnits en osäkerhet om man kan lita på oss, om vi är seriösa. Man vill veta vad vi går för, säger han.

I riksdagsvalet fick SD 17,5 procent av rösterna, trots att man i vissa opinionsmätningar inför valet legat betydligt högre.

Bland statsvetare har det tidigare nämnts att SD har ett tak på 20 procent av väljarstödet.

– Jag tror inte på ett tak. Och om det finns så ligger det nog snarare på 30 procent, säger Jomshof.

Tappet ökar

SD tar väljare både från M och S. Den trenden syns även i Sifos och Demoskops mätningar som publicerats i oktober.

Mätningarna gjordes under en period då det varit stort fokus på brottsligheten och en hotande välfärdskris i många kommuner.

Enligt både Sifos och Demoskops analyser har flödet från S till SD ökat den senaste tiden.

För LO är det problematiskt om alltfler LO-medlemmar, som traditionellt har röstat på S går över till SD. LO har flera gånger pekat ut SD som sin politiska huvudfiende, till exempel i EU-valet i våras.

Inte oroad

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson spelar likt Löfven ned betydelsen av mätningarna.

– Det är en väldig skillnad mellan hur LO-medlemmar svarar på opinionsundersökningar mellan val och hur LO-medlemmar röstar i val, säger han.

Thorwaldsson tror att LO har en ganska stor möjlighet att samla LO-medlemmarna till att rösta på S i nästa val. Samtidigt säger han:

– Man ska inte underskatta problemet, för januariöverenskommelsen och utvecklingen i olika politikområden gör ju att det är många som är oroliga över var politiken ska hamna.

Tar jobb?

Thorwaldsson tror inte att LO-medlemmarna främst är missnöjda med regeringens asylpolitik. Däremot finns, enligt honom, en oro för arbetskraftsinvandringen.

– Den är i dag mycket större än asylinvandringen, och där är det ofta människor som direkt konkurrerar med jobb som skulle kunna gått till någon som jobbar i Sverige, säger Thorwaldsson.

LO-ordförande tycker att regeringen borde skärpa lagen, "så att den här konkurrensen mellan svenskar och utlänningar inte blir lika stor".

I den senaste SCB-mätningen från juni, så hade 41 procent av LO-medlemmarna störst sympati för S och 23 procent störst sympati för SD.

Följ ämnen i artikeln