Läkare utan gränser lämnar nordöstra Syrien

Robin Salomonsson/TT

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-10-15

Turkiska pansarvagnar på väg mot den syriska gränsen.

Hjälporganisationer som är verksamma i nordöstra Syrien pressas av de tilltagande striderna. Läkare utan gränser är en av de organisationer som beslutat att dra tillbaka merparten av sin personal från området. Men andra väljer att stanna kvar.

– Vi fortsätter att hjälpa människor i området. Men det är en komplex miljö att operera i, säger FN-organet OCHA:s talesperson Jens Laerke till TT.

Enligt Laerke är runt 850 000 människor i det krigshärjade området beroende av hjälporganisationers stöd. Samtidigt blir situationen allt mer oroande – även för hjälporganisationerna.

– Vi har ett ansvar för vår personal. Vi måste försäkra oss om deras säkerhet, säger han.

OCHA meddelar samtidigt i ett uttalande att man är mycket oroad över utvecklingen och att internationell personal har flyttats till Arbil och Dohuk i Irak.

"FN och deras partners är extremt oroliga över säkerheten för dem som arbetar i Syrien", l står det i uttalandet

Begränsad rörlighet

– Vi har begränsad rörlighet och kan inte röra oss hursomhelst för personalens skull, säger Jens Laerke.

Även Internationella Rödakorskommittén är kvar i området.

– Vi är inte en av dem som lämnar. Vårt arbete på plats fortsätter, säger Ruth Hetherington, en av organisationens talespersoner, till TT.

Men den turkiska offensiven och dess följder har tvingat Läkare utan gränser (MSF) att dra tillbaka större delen av sin personal i området.

"Beslutet att upphöra med huvuddelen av MSF:s verksamhet fattas samtidigt som den humanitära situationen allt mer drivs ur kontroll och behoven sannolikt kommer att öka, skriver MSF i ett uttalande på tisdagskvällen.

Även den amerikanska hjälporganisationen Mercy Corps lämnar nordöstra Syrien, där man har verkat sedan 2014.

– Det här är vår mardröm. Det är tiotusentals människor på flykt och vi kan inte nå dem, säger Maide Ferguson som är organisationens biträdande landsdirektör i Syrien till nyhetsbyrån AFP.

"Kan inte arbeta effektivt"

I måndags evakuerade organisationen sina arbetare och sköt upp insatserna i området.

– Vi kan helt enkelt inte arbeta effektivt med tung beskjutning, stängda vägar och de ständigt föränderliga beväpnade aktörerna i området vi arbetar i, säger Ferguson.

Fler än 275 000 människor är på flykt undan Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. Av dem är fler än 70 000 barn, enligt den kurdiska administrationen.

Rättad: I en tidigare version fick FN-organet OCHA felaktig benämning.