Smittskyddsläkaren varnar: Helt oacceptabelt

Publicerad 2020-04-23

På många uteserveringar i centrala Uppsala har det varit full den senaste veckan.

Veckans sommartemperaturer har ökat trycket på Uppsalas uteserveringar.

På flera håll har de varit så överfulla att regionens smittskyddsläkare nu går ut och varnar:

– Vi har fått rapporter om stor trängsel på vissa uteserveringar. Detta är helt oacceptabelt och innebär en ökad risk för smittspridning, säger Johan Nöjd.

Uppsala kommun genomför just nu flera inspektioner på serveringarna i de centrala delarna av Uppsala, och i köpcentrum i vissa stadsdelar.

Ett drygt 100-tal oannonserade besök har hittills genomförts, och enligt Uppsala kommun följer de flesta restauranger och kaféer Folkhälsomyndigheternas föreskrifter om trängsel för att hindra smittspridning av covid-19.

– Generellt sett ser vi att det fungerar bra i Uppsala. Vi noterar dock brister på ett antal ställen, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillståndsenheten på miljöförvaltningen.

”Viktigt att även alla gäster tar sitt ansvar”

De fall där brister noteras, men som inte åtgärdats vid nästa besök, rapporteras till smittskyddsläkaren i Region Uppsala som är den myndighet som har rätt att vidta åtgärder mot enskilda restauranger.

– Det är viktigt att även alla gäster tar sitt ansvar och håller avstånd till varandra. Om brister kvarstår vid ett återbesök rapporterar vi till smittskyddsläkaren, men än så länge är det bara en handfull ärenden som kan bli aktuella att rapportera, säger Tobias Johansson.

Smittskyddsläkare kritisk

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, är kritisk till de krogar som inte följer rekommendationerna.

– Vi uppmanar såväl restauranger som gäster att följa dessa föreskrifter både för sina gästers skull och för alla övriga invånares skull. Vi har fortsatt ett ansträngt läge i sjukvården med ett kontinuerligt inflöde av sjuka patienter och flera vårdavdelningar är fulla med patienter med covid -19. Vi är oroliga att smittspridningen kan få ny fart på grund av det här beteendet, säger Johan Nöjd.