Ny studie: Malariamedicin kan hjälpa mot covid-19

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Malariamedicinen hydroxiklorokin kan skynda på läkningen för lindrigt covid-19-sjuka, visar ny forskning.

Men det är inte säkert att preparatet hjälper allvarligt sjuka.

– Vi vet inte hur bra det fungerar på människor som är svårt sjuka, säger infektionsläkaren William Schaffner vid Vanderbilt-universitetet i USA.

Hydroxiklorokin har tidigare hyllats av USA:s president Donald Trump. Han fick då kraftig kritik, speciellt sedan en man i Arizona dött efter att ha självmedicinerat med en klorokin-lösning som används för att rengöra akvarier.

Tidigare studier av hydroxiklorokin i Frankrike och Kina har kritiserats eftersom inga kontrollgrupper ingått.

Nu har en ny studie i Kina utförts, denna gång med en kontrollgrupp. 62 personer som var lindrigt covid-19-sjuka valdes ut. 31 av dem fick hydroxiklorokin, resten fick bara den vanliga behandlingen bestående av bland annat syrgas och antibiotika.

Forskarna: Lovande

Lunginflammationen lindrades för 25 av 31 som fick testa preparatet. I kontrollgruppen dämpades symtomen hos färre, 17 av 31.

Men framför allt blev ingen som fick testa medicinen allvarligt sjuk, medan fyra i kontrollgruppen hamnade i ett allvarligt tillstånd av covid-19.

Testet pågick i fem dagar. Hos gruppen som fick medicin mildrades hostan och febern ungefär ett dygn tidigare än hos kontrollgruppen.

Två patienter i testgruppen fick biverkningar – en drabbades av huvudvärk, en annan av klåda.

Forskarna bakom testet anser att det är lovande, men att mer forskning behövs.

– Det här kommer att skicka en våg av upphetsning genom läkarkåren, säger William Schaffner vid Vanderbilt-universitet i delstaten Tennessee till New York Times.

Läkemedelsverket har tidigare varnat för självmedicinering med hydroxiklorokin.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE