Indisk arbetare: Vi dör av hunger eller virus

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-31

Världens näst folkrikaste land har stängt ned i tre veckor. Det har lett till att miljontals fattiga arbetare förlorat både bostad och inkomst. Många tvingas gå till fots för att ta sig till sina hembyar.

Rörmokaren Chandra Mohan började gå före gryningen. Med en väska på ryggen och en tvärs över bröstet hade han flera timmar senare bara kommit fyra mil från Delhis förorter. Då återstod nästan hundra mil till hemmet i delstaten Bihar – en sträcka han måste avverka till fots eftersom det inte längre går några flygplan, tåg eller långdistansbussar.

– Vi är förlorade. Om vi inte dör av sjukdomen kommer vi att dö av hunger, säger 24-åringen till The Washington Post.

Tre veckor

Chandra Mohan är en av många som ger sig av från storstäderna till fots. Landets 1,3 miljarder invånare ska hålla sig inomhus i tre veckor för att hindra spridningen av coronaviruset.

All verksamhet som inte bedöms absolut nödvändig har stängt och ingen reguljär trafik tillåts över delstatsgränserna. Människor får fortfarande ge sig ut för att köpa mat och medicin – men ändå orsakade premiärminister Narendra Modis besked panik i förra veckan. I Delhi sågs pyjamasklädda människor rusa mot matbutiker för att köpa ris och linser.

Miljoner migrantarbetare står nu utan inkomst. De utgör ryggraden i storstadsekonomierna – bygger hus, lagar mat, tillverkar bilar, fixar trasiga rör och klipper hår – men för de flesta försvann jobben över en natt. I stället blev de ett slags flyktingar utan någon annan möjlighet att ta sig hem än att sätta den ena foten framför den andra, ett steg i taget.

– Det var ett väldigt drastiskt beslut av Modi, grundat i en stark rädsla över att få en Italiensituation i Indien. Det vore en fruktansvärt stor humanitär katastrof, säger Sydasienkännaren Sten Widmalm, professor vid Uppsala universitet.

– Modi är känd för att dra till med vad han hoppas ska vara ett Alexanderhugg. Som det plötsliga sedelstoppet 2016 som skulle motverka korruption men som gjorde så att ekonomin blev lidande och framför allt de fattiga fick ta smällen.

Lite kunskap

Så pass drastiska åtgärder kan ställa till stora problem med tanke på hur lite kunskap det finns om smittspridningen, framhåller Widmalm. Frågan är till exempel vad man vet om de arbetare som tvingas återvända till sina hemstäder.

– Är de inte smittade är det inget stort problem. Men om de är det så kan det ju bidra till spridningen. Indien har inte genomfört tester i någon större utsträckning, vilket gör att de inte riktigt vet var de befinner sig på utvecklingskurvan.

33-årige Rishu Yadav bor vanligtvis ensam. Men nu har han flyttat hem till sina föräldrar i östra Delhi. De fördriver dagarna genom att laga mat och spela kort. Ofta går de också upp på taket där de har en terrass med en liten trädgård.

Där märker Yadav av en positiv sak med den nedstängda staden.

– Luften har blivit renare. Oväsendet är vanligtvis konstant. Men nu är det härligt och ganska lugnt, även om man hör en och annan motorcykel, säger han till TT.

– Och varje dag kör en bil förbi som spelar upp ett högljutt tal från Delhis regeringschef. Det går inte att komma undan informationsflödet. Varje gång jag ringer någon måste jag lyssna på anvisningar om att tvätta händerna och hålla avstånd innan samtalet kopplas fram.

"Oplanerat"

I helgen bad Modi om ursäkt för de problem som åtgärderna orsakat. Han vände sig särskilt till de fattiga men försvarade sig med att beslutet är nödvändigt för att segra över viruset. Rishu Yadav tycker att det är positivt att premiärministern agerade snabbt.

– Ett bra beslut, men lite oplanerat. Det hade behövts mer förberedelser kring hur alla arbetare ska ta sig hem. Många av dem vet inte heller var de ska få pengar från eftersom det är vanligt att jobba utan kontrakt, säger han.

– Jag tycker att det var bra att Modi tog beslutet i god tid, i stället för att vänta. Han har tagit en ledarroll och försöker göra sitt bästa.