Polen kan lämna kvinnovåldskonvention

TT-Reuters

Publicerad 2020-07-30

Polen tycks gå vidare med de omtvistade planerna på att dra sig ur Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. Nu begär landets premiärminister en utredning för att se om konventionen strider mot Polens konstitution.

– Jag har beslutat att be den konstitutionella tribunalen att utreda huruvida konventionen är i linje med den polska konstitutionen, säger premiärminister Mateusz Morawiecki under en presskonferens.

Utredningen ska bland annat se över om konventionen kränker polska föräldrars rätt att uppfostra sina barn enligt sina egna övertygelser, skriver nättidningen The First News.

I helgen sade justitieminister Zbigniew Ziobro, som representerar ett mindre högerparti i den nationalkonservativa koalitionsregeringen, att en begäran för att inleda ett utträde ur konventionen skulle skickas till arbets- och familjedepartementet.

"Skadlig" konvention

Men dagen efter hävdade regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) att Ziobro agerat allena.

– Ministern har vissa idéer. Om han lägger fram förslaget ska vi analysera det, sade talespersonen Anita Czerwińska.

Ziobros argument är att Polen har tillräckligt med lagliga verktyg för att på egen hand bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Enligt justitieministern innehåller Istanbulkonventionen "skadliga" ideologiska element, däribland en passage om att barn ska undervisas om könsroller, som han menar kränker föräldrars rättigheter.

"Kvinnors helvete"

Konventionskontroversen har fått tusentals människor, huvudsakligen kvinnor, att ta till gatorna i Warszawa och andra polska städer i protest mot regeringens planer. I fredags bar demonstranter banderoller med budskap som "PIS är kvinnors helvete", vilket även syftade på regeringspartiets försök att skärpa den redan restriktiva abortlagstiftningen.

Europarådets Istanbulkonvention fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män. Konservativa polacker beskyller konventionen för att vara respektlös mot katolicismen och alldeles för liberal.

ANNONS