Bybornas agerande mot farttjuvar – satte upp egna skyltar

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Invånarna i skånska Farhult har tröttnat på fortkörare på resa genom byn.

Peter Göransson tog saken i egna händer och satte upp 400 egna hastighetsskyltar – som nu plockats ner.

– Vi märkte direkt när skyltarna kom upp, att hastigheten sänktes, säger Peter Göransson.

I den lilla byn Farhult, i Höganäs kommun finns en ungefär 500 meter lång genomfartsväg. Hasigheten som gäller är 40 km/tim – men förbipasserande kör ofta snabbare än så.

– Här är det 40 enligt skyltarna, men det hålls inte. Och det har bara ökat, så man kör fortare och fortare, säger Peter Göransson, som bor längs vägen.

Grannar i området, där ibland Peter, har länge försökt att göra vad de kan för att bilisterna ska att köra enligt lag. Kommunen menar att det inte är deras ansvarsområde, och trafikverket har inte resurser för att göra något åt saken.

– Efter långt om länge fick jag ett brev från trafikverket där det stod att det är tråkigt att det är som det är, men att de inte har några resurser, säger Peter Göransson.

Peter Göransson bor längs vägen, och tillsammans med grannar satte upp 40-skyltarna.
Foto: PRIVAT
Peter Göransson bor längs vägen, och tillsammans med grannar satte upp 40-skyltarna.

När de inte fick någon hjälp bestämde grannarna sig att ta saken i egna händer – i hopp om att bilarna skulle sänka farten.

De ordnade omkring 400 småskyltar, som föreställde den rödgula 40-skylten som annars påvisar hastigheten.

– Jag pratade med fastighetsägarna, och alla tyckte det var en jättebra idé. Så jag tillsammans med några grannar gick ut under kvällen och satte upp skyltarna, säger Peter Göransson.

Hade en positiv effekt

Efter bara en kort stund kunde Peter och hans grannar redan se en märkbar skillnad.

– Vi såg att hela byn reagerade. Det gav väl ett utslag av någon slags folkvilja, som man då kanske hade lite svårt att trotsa – och i stället väljer att köra mer försiktigt, säger Peter Göransson.

Foto: Gustaf Wallinder/SVT
Skyltarna plockades ner efter två dagar.

Husen i området ligger nära vägen, och Peter säger att avståndet till hans ytterdörr är omkring fyra meter. Något som gör det läskigt när bilarna kör fort förbi.

– Vi blir ju livrädda när de små barnbarnen är på besök. De tutar ju snabbt iväg, så man får ju hålla stenkoll.

Plockades ner efter två dagar

Bybornas egna uppsatta skyltar fick inte sitta kvar under längre tid. Efter två dagar kom trafikverkets personal och plockade bort skyltarna som Peter och hans grannar placerat ut. Ett par skyltar fick dock stå kvar – nämligen de som var utsatta på privat mark.

– Ja, dom har ju bara att lyda anvisningar. För att få sätta upp skyltar på trafikverkets domän, krävs det att man har ett tillstånd, säger Peter Göransson.

Har ni grannar funderat på att ansöka om ett sånt tillstånd?

– Nej det har vi inte funderat på, och jag skulle med all sannolikhet säga att vi hade fått ett nej, säger Peter Göransson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN