Bolund: ”Vi tycker det ser bra ut, men djävulen sitter i detaljerna”

Uppdaterad 2021-11-12 | Publicerad 2021-11-11

GLASGOW. De intensiva förhandlingarna fortsätter på FN:s klimatmöte.

Det uppger Sveriges chefsförhandlare Per Bolund (MP) vid en pressträff på torsdagen.

– Det finns fortfarande låsningar, men vi ser en positiv rörelse framåt, säger han.

FN:s stora klimatmöte COP26 går mot sitt slut. På fredagen måste ett nytt klimatavtal vara på plats.

Miljöminister Per Bolund uppger att förhandlingarna pågår längs flera parallella spår.

– Det är ett intensivt arbete och vi börjar närma oss slutet. Ännu är vi inte i mål, men det finns en stark känsla att vi måste leverera, säger han vid en pressträff med svenska journalister inne på COP26 på torsdagen.

Bolund har tidigare pekat ut arbetet med att komma fram till en regelbok för Parisavtalet – bland annat om handeln med utsläppsminskningar – som det enskilt viktigaste målet som måste uppnås under mötet.

– Det finns ännu tekniska låsningar, men vi ser en positiv rörelse framåt. Att vi haft en stark inledning av mötet, med viktiga klimatinitiativ, har hjälpt till i arbetet, säger han.

Klimat- och miljöminister Per Bolund i samtal med Indiens motsvarighet Bhupender Yadav (i mitten) under FN:s toppmöte.

”Mer måste göras”

Ett japanskt förslag, med två parallella system, ser nu ut att bli en kompromiss.

– Vi tycker det se bra ut, men djävulen sitter i detaljerna och det gäller att se till så att det blir rätt och att de utsläppsminskningar som görs inte blir dubbelt bokförda.

Han lyfter fram mötets hittills största överraskning – det oväntade gemensamma utspelet om utsläppsminskningar från USA och Kina i går – som ett steg i rätt riktning.

– Vi kommer inte ner till 1,5 grader nu, mer måste göras. Men det finns ambitiösa skrivningar i utkastet. Till exempel om att fossila subventioner och att investeringar till kolkraft inte är i linje med 1,5 gradersmålet, säger han.

– De fossila bränslena är en parantes i mänsklighets historia och den parentesen måste ta slut så fort som möjligt.

Viktigt för förtroende

Själv leder Bolund, tillsammans med en egyptisk kollega, arbetet med att uppnå målet om klimatfinansiering från Parisavtalet. Rika länder skulle ha börjat betala fattiga 100 miljarder dollar om året i stöd redan 2020, men systemet har ännu inte kommit på plats.

– Det här är viktigt för att vinna utvecklingsländernas förtroende. Mycket av det övriga arbetet hänger samman med det här. Att vi nu kan komma upp till 100 miljarder och till och med lova mer är otroligt viktigt.