Brittiska bränslekrisen kan pågå i månader – hundratal soldater inkallade

Storbråk på bensinstationerna

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Flera slagsmål har de senaste dagarna brutit ut på brittiska bensinstationer efter att bensin och diesel tagit slut.

Nu sätts 150 soldater in för att stävja bränslekrisen – som tros pågå i månader.

– Vi måste göra alla förberedelser som krävs för att klara oss fram till jul och framåt, säger premiärminister Boris Johnson enligt The Guardian.

Effekterna av drivmedelsbristen fortsätter i Storbritannien.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur köerna ringlat långa till de mackar som fortfarande har bensin kvar – detta efter att alldeles för få tankbilar trafikerar landet i spåren av pandemin och brexit.

Situationen har lett till kaosartade scener där flera våldsamma slagsmål utbrutit.

I södra London uppstod bland annat ett knivslagsmål mellan två chaufförer som slogs om vem som skulle tanka först.

Det har även kommit rapporter om scener med sparkar och slag – däribland ”flygande” sparkar.

90 procent slut på bensin

Det råder även en stark oro över att samhällsviktig personal inte ska kunna ta sig till jobbet. En vädjan om att dessa skulle få förtur på bensinstationerna avslogs dock nyligen av regeringen.

Enligt Petrol Retailers Association, som representerar bensinstationerna, hade närmre 90 procent av bensinstationerna under helgen slut på bensin och diesel.

Under tisdagen hade den siffran reducerats till cirka 37 procent.

Samtidigt meddelade premiärminister Boris Johnson att landets bränslesituationen hade förbättrats, men varnade för att krisen kan pågå i månader, skriver bland annat The Guardian.

Han varnade även för att det kan råda brist även på andra varor fram till 2022.

”Det vi vill göra är att se till att vi har alla förberedelser som krävs för att klara oss fram till jul och framåt – inte bara i utbudet av bensinstationerna, utan i alla delar av vår leveranskedja”.

Även återförsäljare, lastbilschaufförer och logistikföretag har varnat för att priserna på allt från energi till julklappar kommer att stiga på grund av bristen på lastbilschaufförer, skriver Reuters.

Boris Johnson varnar för att den brittiska bensinkrisen kan pågå i månader.

”Försatt landet i kaos”

Oppositionen har anklagat regeringen för att ha ”försatt landet i kaos”, varpå regeringen har uppmanat invånarna att sluta ”panikhandla” bränsle.

Uppskattningsvis saknas det närmre 100 000 lastbilschaufförer, och i ett försök att avvärja förarbristen har de styrande tillfälligt utfärdat fler än 10 000 visum för lastbilschaufförer – något som dock inte anses kunna locka tillbaka förarna.

Även landets armé har blivit ombedd att hjälpa till med transporterna. Enligt parlamentsledamoten Kwasi Kwarteng har totalt 150 soldater förberetts för att kunna köra tankbilar inom några dagar.

DAILY Soppatorsk i Storbritannien

Aftonbladet Daily med Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln