Misstänktes för överfall mot kvinna – skolan har ingen dokumentation

Publicerad 2022-07-14

Pojken i Skellefteå är känd av polis sedan tidigare.

Trots det har pojkens skola ingen dokumentation om de gamla brottsmisstankarna.

Socialtjänsten vill inte heller uttala sig om man känner till dem.

– Jag kan varken förneka eller bekräfta det, säger Anette Stenmark, enhetschef på socialtjänsten.

För ungefär ett år sedan misshandlades en kvinna vid en gångtunnel i Skellefteå, i närheten av den plats där den unga flickan hittades svårt skadad i torsdags. Något som Aftonbladet tidigare berättat.

Skellefteåbon: Låter inte mitt barn cykla själv

En pojke misstänks nu för grov våldtäkt och för att ha försökt mörda flickan.

Samma pojke misstänks även för misshandeln vid gångtunneln för ett år sedan.

– Utredningen leddes av polis och socialtjänsten informerades efter att utredningen var avslutad, säger åklagare Andreas Nyberg.

Trots det har pojkens skola ingen dokumentation om tidigare brottsutredning, rapporterar SVT Västerbotten.

Här ska pojken tidigare ha överfallit en kvinna.

Uppgifter: Larmade om pojken

Enligt Skellefteå kommuns skolchef Henrik Bolin är det inte heller säkert att skolan informerats om det. Under onsdagen har kommunen gått igenom tillgänglig information om pojken.

– Jag är inte säker på att vi har fått information om det, att det rör den här eleven. Det har jag inte heller sett i det här materialet, säger Henrik Bolin, till kanalen.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska skolan ha larmat om pojkens beteende under en lång tid.

Enligt skolchefen finns det inte några anteckningar eller orosanmälningar om "avvikande beteende", enligt Henrik Bolin. En av skolans rektorer skriver i ett mejl till Aftonbladet att inga orosanmälningar har gjorts gällande pojken.

Inte heller kan man se om personalen pratat med varandra om pojkens beteende eller om någon larmat om pojken. Han säger också att personal kan ha larmat om pojken, men att det i så fall inte gått genom de formella vägarna.

– Om det har lyfts internt är det ingenting vi har sett i nuläget utifrån den dokumentation som finns, säger Henrik Bolin.

Vill inte kommentera fallet

Enligt polisen lämnades information om pojkens ärende till socialtjänsten efter att brottsutredningen avslutats.

Men om socialtjänsten fick information om pojken då eller om han varit tidigare förekommande hos dem vill socialtjänsten inte svara på.

– Det kan jag varken förneka eller bekräfta, jag kan inte kommentera det överhuvudtaget, säger Anette Stenmark, socialtjänstens enhet Individ och familj.

Hon hänvisar till sekretess och säger att hon bara kan svara generellt på hur socialtjänsten arbetar med fall där barn misstänks för brott.

– Då skickar polisen en anmälan till oss och då gör vi en direkt bedömning om akuta insatser behövs, säger Anette Stenmark.

Överfallet mot flickan skedde i ett skogsområde.

”Är en trygg stad”

Hon säger att socialtjänsten har tydliga rutiner, följer lagstiftningen och har resurser för att hantera akuta ärenden.

Hur ser ni på det här som har hänt?

– Det är ju en jätteallvarlig händelse som har hänt. Men det är ovanligt med den här typen av allvarliga händelser. Skellefteå är en trygg stad i grunden, att det här har hänt förtar inte det.

Om den misstänkta pojken har omhändertagits kan hon inte heller säga något om.

– Det jag kan säga är att vi är skyldiga att göra en bedömning så att det blir en placering om det behövs.

Pojken har förhörts och har enligt åklagare Andreas Nyberg gjort vissa medgivanden. Utredningen fortsätter och fler personer kommer att höras.

Fortfarande oklart skadeläge

Utredningen har också visat att det finns ett behov att fastställa pojkens ålder. Enligt personnumret är han minderårig, men polisen misstänker att han har fyllt 15.

– Det har fattats beslut om att det ska göras en åldersbestämning. Det består av två delar. Dels en medicinsk del och dels informationshämtning, säger Andreas Nyberg.

Pojkens ålder är viktig, eftersom straffbarhetsåldern är 15 år. Exakt vad som ska göras i det specifika fallet vill inte han uttala sig om.

Flickan vårdas på Norrlands universitetssjukhus och har inte kunnat höras på grund av sitt tillstånd.

Det fanns under onsdagen inga nya uppgifter om hennes skadeläge.

– Jag kan inte ge närmare besked om hennes skadeläge, dels för att skydda utredningen och värna om flickans integritet, sa åklagaren Andreas Nyberg under onsdagen.