De gör upp om premiärministerposten

Publicerad 2022-07-20

Liz Truss, 46, eller Rishi Sunak, 42.

Någon av dem blir Storbritanniens nästa premiärminister.

– Jag tror på att jag är den enda kandidat som kan slå Labour, säger Sunak, som fick flest röster i onsdagens sista utgallring.

På onsdagen röstade de Konservativa parlamentsledamöterna om vilka två kandidater som skulle få kampanja om att få ersätta Boris Johnson som partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Vinnare blev den före detta utrikesministern Liz Truss, 46, och Rishi Sunak, 42, som var finansminister under Boris Johnson. Sunak var förhandsfavorit och fick 137 röster medan Truss fick 113 – och vann med knapp marginal före den tredje kandidaten, Penny Mourdant, 49, som fick 105.

Rish Sunak var finansminister under Boris Johnson.

Medlemmarna bestämmer

Nu är det upp till Torypartiets drygt 160 000 medlemmar att bestämma vem som ska vinna. Resultatet av den omröstningen presenteras den 5 september – och de två kandidaterna har redan börjat kampanja.

– Frågan till våra medlemmar är nu, vem är den bästa personen att slå Keir Starmer och Labourpartiet i nästa val? Säger Rishi Sunak till BBC.

– Jag tror på att jag är den enda kandidat som kan göra det, och mina värderingar är desamma som våra medlemmars. Jag har drivet och visionen att översätta dessa värderingar till en regering som levererar för det brittiska folket.

Rishi Sunak pekar på att han som finansminister ledde Storbritannien genom pandemin och levererade flera stora stödpaket.

– Folk känner till mina meriter. Jag hjälpte att ta Storbritannien genom en otroligt svår period de senaste åren, säger han.

– I prövande tider behöver vi någon som har erfarenhet av att göra det och det är det jag erbjuder.

Liz Truss har chans att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

”Positiv kampanj”

Liz Truss är nöjd med resultatet – och ser fram emot drygt sex veckors kampanjande.

– Jag är personen som kan gå in på 10 Downing Street, börja jobba direkt och få saker gjorda. Det är det som kollegorna röstat för och vad jag vill ge Konservativa medlemmar över landet, säger hon enligt BBC.

Under onsdagen hade Labourledaren Keir Starmer pekat på splittringar i det Konservativa partiet de senaste veckornas kampanjande där bland annat Truss och Sunak gått hårt åt varandra.

– Jag är helt och hållet fokuserad på en positiv kampanj där jag lägger fram mina förslag, säger Truss.

Vill sänka skatter

Truss vill bland annat sänka skatter medan Sunak först vill få bukt på Storbritanniens ekonomi innan han inför några skattesänkningar. Truss har setts som en tydligare efterträdare till Boris Johnsons politik och Johnson uppmanade på onsdagen sina partikamrater att fortsätta sänka skatter, vilket av många tolkas som ett stöd till Truss.

Sunaks avhopp som finansminister för ett par veckor sedan blev början till Boris Johnsons fall.

Inför onsdagens omröstning var Liz Truss de brittiska spelbolagens favorit till att bli nästa premiärminister, skriver Financial Times.

Följ ämnen i artikeln